Page 83 - mag_80
P. 83
της Δήμητρας Ξενάκη
PhD in Molecular &
Structural Chemistry of Foods
4- Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν μαγνήσιο, ένα
μέταλλο που συμβάλλει στην καλή λει-
τουργία του νευρικού συστήματος και
των μυών. Επιπλέον, περιέχουν σελή-
νιο ( ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην
καταπολέμηση του στρες και της νευρι-
κότητας). Τώρα λοιπόν, όταν είστε πει-
νασμένοι, ανταλλάξτε τα γλυκά
που μας προσβάλλει σε αυτή τη δύσκο- και τα αλμυρά σνακ,
λη περίοδο. με μια χούφτα
3- Λιπαρά ψάρια από καρύδια.
Σκουμπρί, σαρδέλες, ρέγγα, τόνος, σο-
λομός... Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν 5- Αυγό
σημαντική ποσότητα ωμέγα 3, απαραί- Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε
τητων λιπαρών οξέων, γνωστών, για πρωτεΐνες, το αυγό περιέχει θρυπτοφά- 83
την προστατευτική επίδρασή στο καρδι- νη, ουσία πρόδρομη της σεροτονίνης,
αγγειακό σύστημα, αλλά και για τη δρά- καθώς και βιταμίνη D. Ένα κοκτέιλ για
ση τους στους εγκεφαλικούς «αγγελιο- να σας κάνει να «χαμογελάσετε» . Βρα-
φόρους». Βεβαιωθείτε ότι τα βάζετε στο στό, μελάτο ή σκληρό, ποσέ, ομελέτα
μενού τουλάχιστον δύο φορές την εβδο- ψημένη σε σκέυος χωρις λάδι. Η επιλο-
μάδα. γή είναι δική σας!
Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρή-
σης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από
τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά
αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν
αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.
ΠΗΓΕΣ:
1. Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD PhD, Ιατρικός Σύμβουλος της TIF, ειδικός της Αιμογλοβιοπαθειοπάθειας & Εσωτε-
ρικής Ιατρικής, εξ ονόματος της TIF : Σύντομος οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για την υγεία και τη διατροφή που θα
μπορούσαν να ενισχύσουν τις άμυνές μας, κατά των ιών.
2. Julie Giorgetta
3. Δρ. Δ. Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιρολόγος –Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτηε ΤΕΔΔ Χαροκοπέίου Πανε-
πιστημίου κ της Α’ Νευρολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σολής ΕΚΠΑ (Αιγινήτειο Νοσοκολείο, Εκαιδευτής ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
ΕΚΠΑ. , Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας.
4. Nutrition advice for adults during the COVID-19 outbreak- WHO