Page 80 - mag_80
P. 80
διΑτΡοφή & υΓειΑ
ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
• Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. αλάτι.
Αποφύγετε καθημερινά τα κατεργασμέ- • Αν χρησιμοποιείτε κονσέρβες ή απο-
να τρόφιμα. ξηραμένα λαχανικά και φρούτα, επιλέξτε
• Τρώτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια (π.χ. ποικιλίες χωρίς πρόσθετο αλάτι ή ζάχα-
φακές, φασόλια), ξηρούς καρπούς και ρη.
ακατέργαστους σπόρους (π.χ. μη επε- • Καταναλώσετε λιπαρά με μέτρο
ξεργασμένο καλαμπόκι, βρώμη, σιτά- • Επιλέξετε «καλά» ακόρεστα λιπαρά
ρι, καστανό ρύζι ή αμυλούχοι κόνδυλοι (π.χ έλαια που βρίσκονται σε ψάρια, σε
ή ρίζες, όπως πατάτα ή μανιόκα) χωρίς ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, σογέλαια,
πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη. ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο) και αποφύ-
• Καταναλώστε καθημερινά: 2 φλιτζάνια γετε τα κορεσμένα λιπαρά (π.χ ζωικά
φρούτων (4 μερίδες), 2,5 φλυτζάνια λα- λιπαρά, ζωικό βούτυρο, φοινικέλαιο ή
χανικά (5 μερίδες), 180 g σπόρων και 160 φοινικοπυρηνέλαιο, κρέμα γάλακτος, λι-
g απαχο κρέας και φασόλια (το κόκκινο παρά τυριά, και λαρδί). Προτιμήστε λευκό
κρέας μπορεί να καταναλωθεί 1-2 φορές κρέας (πουλερικά), ψάρι. Τα τρόφιμα γε-
ανά εβδομάδα και πουλερικά 2-3 φορές νικά, περιέχουν χαμηλότερα λιπαρά απ’
80
την εβδομάδα). ότι τα κόκκινα κρέατα. Όπου είναι δυνα-
• Για σνακ, επιλέξτε ωμά λαχανικά και τόν, προτιμήστε γαλακτοκομικά προιόντα
φρέσκα φρούτα αντί για τρόφιμα με υψη- με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
λή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά.
Ο κλινικός διαιτολόγος Δρ Δ. Γρηγοράκης μάς συμβουλεύει να προσπαθήσου-
με να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να εστιάσουμε στην γα-
στρεντερική μας υγεία, να μην ξεχνάμε την βιταμίνη D
• Φροντίζουμε τη διατροφή μας τρώγο- στον οργανισμό και ταυτόχρονα να προ-
ντας υγιεινά. Αυξάνουμε την κατανάλω- στατεύσουμε το ανοσοποιητικό μας.
ση φρούτων και λαχανικών, τα οποία • Καταναλώνουμε άφθονες ελιές, ελαιό-
εκτός των άλλων εξαιτίας της υψηλής λαδο και αβοκάντο, τα οποία είναι πλού-
περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτι- σια σε μονοακόρεστα λιπαρά. Τα λιπαρά
κές ουσίες θα θωρακίσουν αποτελε- αυτά παρουσιάζουν ελαφρώς διαφορε-
σματικά το ανοσοποιητικό μας. τικό μηχανισμό δράσης από εκείνον των
• Τρώμε περισσότερο ψάρι και καρύδια. ω-3, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα ως προς
Τα άφθονα ω-3 λιπαρά που διαθέτουν την προστασία που παρέχουν στον περι-
θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ορισμό της φλεγμονής και στη βελτίωση
μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα της ανοσοποιητικής μας ικανότητας.