Page 80 - mag_80
P. 80

διΑτΡοφή & υΓειΑ

                     ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

                       ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
                             ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ



               • Τρώτε φρέσκα φρούτα και  λαχανικά.                  αλάτι.
               Αποφύγετε καθημερινά τα κατεργασμέ-                   • Αν χρησιμοποιείτε κονσέρβες ή απο-

               να τρόφιμα.                                           ξηραμένα λαχανικά και φρούτα, επιλέξτε
               • Τρώτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια (π.χ.                ποικιλίες χωρίς πρόσθετο αλάτι ή ζάχα-

               φακές, φασόλια), ξηρούς καρπούς και                   ρη.
               ακατέργαστους  σπόρους  (π.χ.  μη  επε-               • Καταναλώσετε λιπαρά  με μέτρο
               ξεργασμένο καλαμπόκι, βρώμη, σιτά-                    •  Επιλέξετε  «καλά»  ακόρεστα  λιπαρά

               ρι, καστανό ρύζι ή αμυλούχοι κόνδυλοι                 (π.χ  έλαια που βρίσκονται σε ψάρια, σε
               ή ρίζες, όπως πατάτα ή μανιόκα) χωρίς                 ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, σογέλαια,

               πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.                              ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο) και αποφύ-
               • Καταναλώστε  καθημερινά: 2 φλιτζάνια                γετε τα κορεσμένα λιπαρά (π.χ  ζωικά

               φρούτων (4 μερίδες), 2,5 φλυτζάνια λα-                λιπαρά,  ζωικό βούτυρο, φοινικέλαιο ή
               χανικά (5 μερίδες), 180 g σπόρων και 160              φοινικοπυρηνέλαιο, κρέμα γάλακτος, λι-
               g απαχο κρέας και φασόλια (το κόκκινο                 παρά τυριά, και λαρδί). Προτιμήστε λευκό

               κρέας μπορεί να καταναλωθεί 1-2 φορές                 κρέας (πουλερικά), ψάρι. Τα τρόφιμα γε-
               ανά εβδομάδα και πουλερικά 2-3 φορές                  νικά, περιέχουν χαμηλότερα λιπαρά απ’
   80
               την εβδομάδα).                                        ότι τα κόκκινα κρέατα.  Όπου είναι δυνα-
               • Για σνακ, επιλέξτε ωμά λαχανικά και                 τόν, προτιμήστε γαλακτοκομικά προιόντα

               φρέσκα φρούτα αντί για τρόφιμα με υψη-                με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
               λή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή                  Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά.


               Ο κλινικός διαιτολόγος Δρ Δ. Γρηγοράκης μάς συμβουλεύει να προσπαθήσου-

               με να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να εστιάσουμε στην γα-
               στρεντερική μας υγεία, να μην ξεχνάμε την βιταμίνη D


               • Φροντίζουμε τη διατροφή μας τρώγο-                  στον οργανισμό και ταυτόχρονα να προ-

               ντας υγιεινά. Αυξάνουμε την κατανάλω-                 στατεύσουμε το ανοσοποιητικό μας.
               ση φρούτων και λαχανικών, τα οποία                    • Καταναλώνουμε άφθονες ελιές, ελαιό-

               εκτός των άλλων εξαιτίας της υψηλής                   λαδο και αβοκάντο, τα οποία είναι πλού-
               περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτι-                 σια σε μονοακόρεστα λιπαρά. Τα λιπαρά

               κές ουσίες θα θωρακίσουν αποτελε-                     αυτά παρουσιάζουν ελαφρώς διαφορε-

               σματικά το ανοσοποιητικό μας.                         τικό μηχανισμό δράσης από εκείνον των
               • Τρώμε περισσότερο ψάρι και καρύδια.                 ω-3, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα ως προς

               Τα άφθονα ω-3 λιπαρά που διαθέτουν                    την προστασία που παρέχουν στον περι-

               θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε                    ορισμό της φλεγμονής και στη βελτίωση
               μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα                   της ανοσοποιητικής μας ικανότητας.
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85