Page 81 - mag_80
P. 81
της Δήμητρας Ξενάκη
PhD in Molecular &
Structural Chemistry of Foods
• Καταναλώνουμε θαλασσινά και άφθο- ναι ίσως, το πιο σημαντικό συστατικό για
νους ξηρούς καρπούς λόγω της υψη- την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας
λής περιεκτικότητας που διαθέτουν σε δυστήματος και επομένως έχει ιδαίτερη
ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Και τα δύο σημασία η καθημερινή της πρόσληψη.
αυτά θρεπτικά συστατικά δημιουργούν Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η
ιδιαίτερα μία έντονη ενδογενή αντιοξει- κατανάλωση μουρουνέλαιου, το οποίο
δωτική προστασία. περιέχει τον μοναδικό συνδυασμό βι- 81
• Προστατεύουμε τη γαστρεντερική μας ταμίνης D και ω-3 λιπαρών και μάλιστα
υγεία (μην ξεχνάμε ότι το έντερο είναι ο σε βιοδιαθέσιμη μορφή. Φροντίστε να
δεύτερος «εγκέφαλος»), μέσω της κα- το προμηθεύεστε από αξιόπιστο προμη-
τανάλωσης προβιοτικών ουσιών που θευτή.
προέρχονται από το γιαούρτι και το κε-
φίρ. Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου δια-
δραματίζει κομβικό ρόλο στη βέλτιστη
λειτουργία του ανοσοποιητικού.
• Καταναλώνουμε σκόρδο και κρεμμύ-
δι, τα οποία είναι γνωστά για την αντιική
τους δράση, όπως και όσπρια λόγω των
φυτοοιστρογόνων που περιέχουν.
• Βγαίνουμε στον ήλιο (από το μπαλκό-
νι, αυτές τις μέρες) και καταναλώνουμε
μπακαλιάρο, μικρά ψάρια με το κόκκα-
λο (π,χ γαύρο, σαρδέλα, αθερίνα κλπ),
συκώτι και αυγό, προκειμένου να προ-
σλάβουμε, όδο το δυνατόν μεγαλύτερη
ποσότητα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D εί-