Page 81 - mag_80
P. 81

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                               PhD in Molecular &
                                                                                     Structural Chemistry of Foods





























               • Καταναλώνουμε θαλασσινά και άφθο-                   ναι ίσως, το πιο σημαντικό συστατικό για
               νους ξηρούς καρπούς λόγω της υψη-                     την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας

               λής περιεκτικότητας που διαθέτουν σε                  δυστήματος και επομένως έχει ιδαίτερη
               ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Και τα δύο                 σημασία η καθημερινή της πρόσληψη.

               αυτά θρεπτικά συστατικά δημιουργούν                   Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η
               ιδιαίτερα μία έντονη ενδογενή αντιοξει-               κατανάλωση μουρουνέλαιου, το οποίο

               δωτική προστασία.                                     περιέχει τον μοναδικό συνδυασμό βι-                        81
               • Προστατεύουμε τη γαστρεντερική μας                  ταμίνης D και ω-3 λιπαρών και μάλιστα

               υγεία (μην ξεχνάμε ότι το έντερο είναι ο              σε  βιοδιαθέσιμη  μορφή.  Φροντίστε  να
               δεύτερος «εγκέφαλος»), μέσω της κα-                   το προμηθεύεστε από αξιόπιστο προμη-

               τανάλωσης προβιοτικών ουσιών που                      θευτή.
               προέρχονται από το γιαούρτι και το κε-

               φίρ. Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου δια-
               δραματίζει  κομβικό  ρόλο  στη  βέλτιστη
               λειτουργία του ανοσοποιητικού.

               • Καταναλώνουμε σκόρδο και κρεμμύ-

               δι, τα οποία είναι γνωστά για την αντιική
               τους δράση, όπως και όσπρια λόγω των

               φυτοοιστρογόνων που περιέχουν.

               • Βγαίνουμε στον ήλιο (από το μπαλκό-
               νι, αυτές τις μέρες) και καταναλώνουμε
               μπακαλιάρο, μικρά ψάρια με το κόκκα-

               λο (π,χ γαύρο, σαρδέλα, αθερίνα κλπ),
               συκώτι και αυγό, προκειμένου να προ-

               σλάβουμε, όδο το δυνατόν μεγαλύτερη
               ποσότητα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D εί-
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86