Page 62 - mag_51
P. 62

ΥΓεΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ










                               ΩΜΕΓΑ-3






                      ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ




                          Πόσο χρήσιμα είναι




                    τελικά για την υγεία μας;









               Τα τελευταία χρόνια η συνεχής έρευνα  έχει οδηγήσει στην


               ανάπτυξη της αγοράς των συμπληρωμάτων διατροφής και κα-

   62          θημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν πληρο-


               φορίες σχτικά με τις ιδιότητες τους. Πολλές φορές μάλιστα

               καταφεύγουν στη χρήση τους, στην προσπάθεια τους να βρουν

               λύση σε διάφορα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν.


               Τα ΩΜΕΓΑ -3 λιπαρά οξέα είναι μια κατηγορία που έχει τραβή-

               ξει το ενδιαφέρον τόσο των ερυνητών όσο και των ασθενών,

               λόγω του εύρους των θεραπευτικών ενδείξεων που πιστεύεται


               ότι έχουν.

               Τα σημαντικότερα ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρά οξέα είναι το ALA(α-


               λινολενικό οξύ),ΕΡΑ(εικοσα-πεντα-εν-οικό οξύ) και το DHA

               (εικοσιδυα-εξα-εν-οικό οξύ)και βρίσκονται σε υψηλές συγκε-

               ντρώσεις στα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, σκουμπρί,


               τόνος, ρέγγα) στα ιχθυέλαια, στα φυτικά έλαια (λινέλαιο,κραμ-

               βέλαιο,σιγιέλαιο) καθώς επίσης και σε ξηρούς καρπούς (κα-


               ρύδια,φυστίκια, αμύγδαλα).
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67