Page 62 - mag_51
P. 62
ΥΓεΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΩΜΕΓΑ-3
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Πόσο χρήσιμα είναι
τελικά για την υγεία μας;
Τα τελευταία χρόνια η συνεχής έρευνα έχει οδηγήσει στην
ανάπτυξη της αγοράς των συμπληρωμάτων διατροφής και κα-
62 θημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν πληρο-
φορίες σχτικά με τις ιδιότητες τους. Πολλές φορές μάλιστα
καταφεύγουν στη χρήση τους, στην προσπάθεια τους να βρουν
λύση σε διάφορα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν.
Τα ΩΜΕΓΑ -3 λιπαρά οξέα είναι μια κατηγορία που έχει τραβή-
ξει το ενδιαφέρον τόσο των ερυνητών όσο και των ασθενών,
λόγω του εύρους των θεραπευτικών ενδείξεων που πιστεύεται
ότι έχουν.
Τα σημαντικότερα ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρά οξέα είναι το ALA(α-
λινολενικό οξύ),ΕΡΑ(εικοσα-πεντα-εν-οικό οξύ) και το DHA
(εικοσιδυα-εξα-εν-οικό οξύ)και βρίσκονται σε υψηλές συγκε-
ντρώσεις στα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, σκουμπρί,
τόνος, ρέγγα) στα ιχθυέλαια, στα φυτικά έλαια (λινέλαιο,κραμ-
βέλαιο,σιγιέλαιο) καθώς επίσης και σε ξηρούς καρπούς (κα-
ρύδια,φυστίκια, αμύγδαλα).