Page 65 - mag_51
P. 65
του Νικολάου Γ. Μπίμπα
Φαρμακοποιός, MSc, PGDip
Πόντου 54 Ιλίσσια
115 27 ΑΘΗΝΑ
Τ. 2107709429
Δεν υπάρχει αμφιβολία ουσίες αυτές σε επαρκή νεται άσκοπη χρήση τους
ότι η χρησιμότητα των Ω3 ποσότητα,ενώ παράλλη- και να μην παρασυρόμα-
λιπαρών οξέων είναι ση- λα διασφαλίζεται η ποι- στε από τις διαφημίσεις
μαντική και δε θα πρέπει ότητα και η καθαρότητά που μας βομβαρδίζουν
να λείπουν από την καθη- τους, αφού με προηγμέ- καθημερινά.
μερινή μας διατροφή. νες τεχνικές τα προϊόντα Θα πρέπει να συμβου- 65
Σε περιπτώσεις που δεν αυτά είναι απαλλαγμένα λευόμαστε πάντα κάποιον
είναι δυνατή η λήψη τους από ίχνη τοξικών ουσιών, ειδικό φαρμαακοποιό
από τις φυσικές πηγές όπως διοξίνες, υδράργυ- ή γιατρό, ιδιαίτερα στις
που αναφέρθηκαν παρα- ρος και διάφορες άλλες περιπτώσεις εκείνες των
πάνω είναι δυνατή η χρή- προσμίξεις που μπορεί ατόμων που λαμβάνουν
ση συμπληρωμάτων δια- να υπάρχουν στα ψάρια. παράλληλα και φαρμα-
τροφής που περιέχουν τις Είναι καλό όμως να μη γί- κευτική αγωγή.
Βιβλιογραφία:
(1) Paul Nestel et al: Indications for omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid in the prevention and treatment
of cardiovascular disease. Heart Lung and Circulation (2015) 24, 769-779.
(2) D Mozaffarian, Jason H Y Wu: Omega -3 fatty acids and cardiovascular disease: Effects on risk factors, molecular
pathways and clinical events.
Journal of the American College of Cardiology, volume 58, issue 20, November 2011,pages 2047-2067
(3) Luc Djousse et al: Fish consumption, omega -3 fatty acids and risk of heart failure: a meta analysis. Clinical
Nutrition, December 2012,volume 31 (6):846-853
(4) Fotuhi, Mohassel,Yaffel: fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer
disease: a complex association. Nat Clin Pract Neurol. 2009 mar; 5(3) :140-52. doi: 10.1038/ncpneuro1044.
(5) Appleton KM, Sallis HM, Perry R, Ness AR, Churchill R: Omega 3 fatty acids for depression in adults, Cohrane
Database of Systematic reviews, 5/2015.
(6) Jerrome Sarris et al: Adjunctive Nutraceuticals for Depression : A systematic Review and Meta –Analyses , The
American Journal of Psychiatry, 4/2016.
(7) Catherine MacLean et al: Effects of omega 3 fatty acids on cancer risk –a systematic review. JAMA ,January
2006,volume 295, No 4.
(8) Philip Calder: Very long chain omega -3 (n-3) fatty acids and human health. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2014,116,
1280-1300.