Page 65 - mag_51
P. 65

του Νικολάου Γ. Μπίμπα


                                                                                    Φαρμακοποιός, MSc, PGDip
                                                                                    Πόντου 54 Ιλίσσια
                                                                                    115 27 ΑΘΗΝΑ
                                                                                    Τ. 2107709429

























               Δεν  υπάρχει  αμφιβολία             ουσίες αυτές σε επαρκή              νεται άσκοπη χρήση τους
               ότι η χρησιμότητα των Ω3            ποσότητα,ενώ παράλλη-               και να μην παρασυρόμα-

               λιπαρών οξέων είναι ση-             λα διασφαλίζεται η ποι-             στε από τις διαφημίσεις
               μαντική και δε θα πρέπει            ότητα και η καθαρότητά              που μας βομβαρδίζουν

               να λείπουν από την καθη-            τους, αφού με προηγμέ-              καθημερινά.
               μερινή μας διατροφή.                νες τεχνικές τα προϊόντα            Θα πρέπει να συμβου-                     65

               Σε περιπτώσεις που δεν              αυτά είναι απαλλαγμένα              λευόμαστε πάντα κάποιον
               είναι δυνατή η λήψη τους            από ίχνη τοξικών ουσιών,            ειδικό       φαρμαακοποιό

               από τις φυσικές πηγές               όπως διοξίνες, υδράργυ-             ή γιατρό, ιδιαίτερα στις
               που  αναφέρθηκαν  παρα-             ρος και διάφορες άλλες              περιπτώσεις  εκείνες  των

               πάνω είναι δυνατή η χρή-            προσμίξεις που μπορεί               ατόμων  που  λαμβάνουν
               ση συμπληρωμάτων δια-               να υπάρχουν στα ψάρια.              παράλληλα  και  φαρμα-

               τροφής που περιέχουν τις            Είναι καλό όμως να μη γί-           κευτική αγωγή.


               Βιβλιογραφία:
               (1) Paul Nestel et al: Indications for omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid in the prevention and treatment
               of cardiovascular disease. Heart Lung and Circulation (2015) 24, 769-779.
               (2) D Mozaffarian, Jason H Y Wu: Omega -3 fatty acids and cardiovascular disease: Effects on risk factors, molecular
               pathways and clinical events.
               Journal of the American College of Cardiology, volume 58, issue 20, November 2011,pages 2047-2067
               (3) Luc Djousse et al: Fish consumption, omega -3 fatty acids and risk of heart failure: a meta analysis. Clinical
               Nutrition, December 2012,volume 31 (6):846-853
               (4) Fotuhi, Mohassel,Yaffel: fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer
               disease: a complex association. Nat Clin Pract Neurol. 2009 mar; 5(3) :140-52. doi: 10.1038/ncpneuro1044.
               (5) Appleton KM, Sallis HM, Perry R, Ness AR, Churchill R: Omega 3 fatty acids for depression in adults, Cohrane
               Database of Systematic reviews, 5/2015.
               (6) Jerrome Sarris et al: Adjunctive Nutraceuticals for Depression : A systematic Review and Meta –Analyses , The
               American Journal of Psychiatry, 4/2016.
               (7) Catherine MacLean et al: Effects of omega 3 fatty acids on cancer risk –a systematic review. JAMA ,January
               2006,volume 295, No 4.
               (8) Philip Calder: Very long chain omega -3 (n-3) fatty acids and human health. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2014,116,
               1280-1300.
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70