Page 67 - mag_51
P. 67
της Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Τροφές πλούσιες σε Ω3 απαλύνουν τα συμπτώματα
Η ψωρίαση πλήττει άτομα νουν τα συμπτώματα της λίπος, συνδέεται με φλεγ-
όλων των ηλικιών, ανεξάρ- ψωρίασης, πολλοί ασθενείς μονές στο σώμα, γι’ αυτό
τητα από το φύλο, την εθνι- αναφέρουν ότι η αποφυγή και αν το προτιμάτε, ας εί-
κότητα ή τον τρόπο ζωής ορισμένων τροφίμων πραγ- ναι κομμάτια του με ελάχι-
τους. Διάφοροι παράγοντες ματικά κάνει τη διαφορά. στο λίπος.
κινδύνου που μπορεί να αυ- Αλκοόλ Ντομάτα
ξήσουν τον κίνδυνο εμφά- Το αλκοόλ θεωρείται ότι Η ντομάτα έχει αναφερθεί 67
νισής της είναι το οικογενει- χειροτερεύει τα συμπτώμα- ότι «αγριεύει» τα συμπτώ-
ακό ιστορικό, μια σοβαρή τα της ψωρίασης, πιθανό- ματα. Φυσικά δεν υπάρ-
ιογενής λοίμωξη, όπως ο τατα αυξάνοντας την φλεγ- χει επιστημονική απόδειξη,
ιός του AIDS (HIV) και φυ- μονή στο σώμα. Επίσης, το ωστόσο αν δείτε βελτίωση
σικά τα αυξημένα επίπεδα αλκοόλ επηρεάζει την δρά- βγάλτε την από την διατρο-
στρες, καθώς και το κάπνι- ση των φαρμάκων που εν- φή σας.
σμα, ή και αν είστε υπέρβα- δεχομένως λαμβάνετε σε Μελιτζάνα
ροι ή παχύσαρκοι. περίοδο έξαρσης. Αν τα Πρόκειται για αμφιλεγό-
Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί, συμπτώματα της ψωρίασης μενη θεωρία, αλλά πολλοί
βέβαια, ότι δεν υφίσταται είναι ανεξέλεγκτα, θα σας πάσχοντες από ψωρίαση
προς το παρόν ριζική θε- πρότεινα να δοκιμάσετε να υποστηρίζουν ότι μια ομάδα
ραπεία της νόσου και ότι οι περιορίσετε ή και να κόψετε λαχανικών που περιλαμβά-
εφαρμοζόμενες θεραπευτι- το αλκοόλ για να δείτε αν νει τις μελιτζάνες, όπως και
κές αγωγές απλά συντελούν θα βελτιωθεί η κατάσταση. τις ντομάτες που προανα-
στην εξαφάνιση του εξαν- Άπαχο κρέας φέρθηκαν, επιδεινώνει τα
θήματος από το δέρμα. Τροφές πλούσιες σε κορε- συμπτώματα της ψωρίασης.
Και εδώ έρχεται ο ρόλος σμένα λιπαρά επιδεινώνουν Επεξεργασμένες τροφές
της διατροφής, με σκοπό τη φλεγμονή που σχετίζεται Υποστηρίζεται πως όσο πε-
όμως μόνο να απαλύνει τα με την ψωρίαση. Αν τρώ- ρισσότερα επεξεργασμένα
συμπτώματα ενός πάσχο- τε κρέας επιλέξτε το άπα- συστατικά αναγράφονται
ντα. Παρ’ ότι δεν υπάρχουν χο, όπως το κοτόπουλο και στο κουτί ενός προϊόντος,
επιστημονικές αποδείξεις η γαλοπούλα. Το κόκκινο τόσο περισσότερο συμ-
για τροφές που επιδεινώ- κρέας, που περιέχει αρκετό βάλλουν στην πρόκληση