Page 106 - mag_51
P. 106
aυτό το ...ξέρατε;
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Tα παπούτσια Για πρώτες βοή- Θέλετε να καθα-
σας γλιστρούν; θειες που έρχονται ρίσετε μάρμαρα;
Για να μη γλιστρούν τα από «παλιά» Τρίψτε τα με ψιλό αλά-
παπούτσια σας κόψετε Για το δόντι που πονά, τι.
μια πατάτα και περά- ρακί, αλάτι, πιπέρι καυ-
στε καλά - καλά όλη τη τερό χωριστά ή όλα Διώξτε τη μυρω-
σόλα! μαζί. Για το πρήξιμο, διά των αβγών
έβαζαν ζυμάρι ζυμωμέ- Η δυσάρεστη μυρω-
νο με γάλα ή βούτυρο. διά των αβγών από
Για την δυσκοιλιότητα, τα σκεύη φεύγει αν τα
έδιναν στον άρρωστο τρίψετε με ελληνικό
το πρώτο νερό που καφέ.
έπαιρναν από το βρά-
σιμο των φασολιών, Όταν πλένουμε
Μαϊντανός for ή αχλάδια ξηρά, τσάι, λαχανικά
Όταν πλένομε το μα-
106 ever :) καφέ βραστό ή σκέτο, ή ρούλι στο νερό βά-
Για να διατηρήσουμε και με λίγο λεμόνι. Για ζουμε ξύδι για να πέ-
μαϊντανό όλο τον χει- το τσίμπημα της μέλισ- σουν τα παράσιτα.
μώνα τον βάζουμε σε σας, έτριβαν το σημείο Όταν πλένουμε χόρτα,
βάζο με ελαιόλαδο. Το με γάλα αγελαδινό ή τσουκνίδες, σπανάκι,
λάδι το χρησιμοποιού- γιαούρτι και το τύλιγαν. ραδίκια ρίχνομε στο
με στις σαλάτες. Πολ- Για τον πυρετό, χρησι- νερό αλάτι για να κα-
λοί θεωρούν το μαϊ- μοποιούσαν πατάτες, τακαθίσει το χώμα.
ντανό ως μία όμορφη τις έκοβαν φέτες και
γαρνιτούρα, αλλά είναι με λίγο ξύδι δρόσιζε το
επίσης μια εξαιρετική μέτωπο.
προσθήκη για τα πιάτα Οι γιαγιάδε ήξεραν...
σας. Τους δίνει μια πιο Οι γιαγιάδες μας ήξεραν ποιες τροφές να κατα-
φρέσκια γεύση συνολι- ναλώνουν και ποιες να αποφεύγουν... γνώριζαν
κά και μπορεί να βοη- ότι δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι η τσου-
θήσει να αναδειχθεί η κνίδα, το μάρανθο, η λάπαθα, το σκόρδο, η γλι-
γεύση των άλλων μπα- στρίδα και άλλα.
χαρικών! Για να διατηρηθεί η φρεσκάδα
Για να διατηρηθούν οι πατάτες σκληρές βάζουμε
ανάμεσά τους 2-3 μήλα. Τα φρούτα στην φρου-
τιέρα διατηρούνται αν βάλουμε ανάμεσά τους
και λεμόνια.