Page 71 - mag_68
P. 71
από τη Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
71
Καταρχάς, σίγουρα αυτή η περίοδος ρασκευάζονται με λάδι, ακόμα και με
είναι μια καλή ευκαιρία να επιδοθού- ταχίνι. Σε κάθε περίπτωση, διαλέξτε
με στη παρασκευή σπιτικών παραδο- τους πιο μικρούς, για να γλιτώσετε
σιακών συνταγών. Τα σπιτικά γλυκά λίπος και θερμίδες. Ένα μικρό κου-
είναι πιο διαιτητικά και υγιεινά από ραμπιεδάκι προσδίδει από 170-200
τα αντίστοιχα του εμπορίου, αφού θερμίδες.
μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότη- Τα μελομακάρονα γίνονται με αλεύ-
τα και ποσότητα των υλικών τους, ρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκα-
αλλάζοντας ίσως και τη δοσολογία λιού, ενώ σιροπιάζονται με μέλι και
τους. Επιπλέον, μπορούμε να περι- πασπαλίζονται με καρύδια. Μπορού-
ορίσουμε την ατομική μας μερίδα, με να μειώσουμε τη θερμιδική τους
πλάθοντας μικρότερες ποσότητες. Το αξία, αφενός αν δεν τα σιροπιάσου-
σημαντικότερο είναι να θυμόμαστε με, που μοιάζουν με μπισκότα, αφε-
ότι τα γλυκά είναι για να μας χαρί- τέρου βάζοντας μικρότερη ποσότητα
ζουν την ωραία τους γεύση, και όχι ζάχαρης και μελιού στο σιρόπι και
για να χορτάσουν την πείνα μας. πασπαλίζοντας με λιγότερα καρύδια.
Οι κουραμπιέδες γίνονται με βούτυ- Ένα μεσαίο μελομακάρονο προσδί-
ρο, αλεύρι και αμύγδαλα και πασπα- δει περίπου 150 -180 θερμίδες.
λίζονται με ζάχαρη άχνη. υπάρχουν Πέρα από το γεγονός πως πρέπει να
βέβαια και συνταγές, στις οποίες πα- περαστούν από το τηγάνι, οι δίπλες <<