Page 74 - mag_012
P. 74
http://www.bonusmall.gr/makemyday/recipes.html
Mπακαλιαράκια...
Το εθνικό μας φαγητό για τις 25 του Μαρτίου, και αυτό γιατί κατά τη
διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας η Εκκλησία επιτρέπει μόνο
δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού
της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Με εξαίρεση τα νησιά,
όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, οπουδήποτε αλ-
λού στην Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος τα παλιά τα χρόνια ήταν η
εύκολη λύση, καθώς ήταν πιο εύκολο να τον βρει κάποιος και μπο-
ρούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, οπότε πέρασε στην παράδοση.
74 Υλικά:
• 1 φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένου
• Κουρκούτι
• Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Παίρνουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε
την πέτσα και αν έχει, τα κόκαλα.
Τον κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια
(μπουκίτσες).
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι (βάζουμε αλεύρι
φαρίνα, νερό, 1 αβγό, ψιλοκομμένο μαϊ-
ντανό, τριμμένο τυρί ρεγκάτο και πιπέρι,
φτιάχνουμε ένα κουρκούτι προς το αραιό)
και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και αφού κά-
ψει, με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε
από το μίγμα, φτιάχνουμε μικρές μπαλί-
τσες και τον τηγανίζουμε μέχρι να ροδο-
κοκκινήσει.
Σε μια πιατέλα έχουμε βάλει απορροφητι-
κό χαρτί και βάζουμε εκεί τον τηγανισμένο
μπακαλιάρο.
Συνοδεύουμε με σκορδαλιά (φτιαγμένη
από καρύδια) και σαλάτα από βρασμένα
πατζάρια με λαδόξιδο.
Καλή επιτυχία!
ΥΓ. Οι αναλογίες για το κουρκούτι είναι
με το ...μάτι ανάλογα πόσο μπακαλιάρο
έχετε!