Page 113 - mag_47
P. 113
Tσιμπητά μελοπιτάκια
Μυκόνου
Ζύμη:
113
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ κούπα κόκκινη φαρίνα Γιώτης
¼ φακελλάκι ξερή μαγιά, 1 κρόκος αυγού, ½ κουταλάκι αλάτι
1/3 κούπας ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση
750 γρ. τυροβολιά, 2½ κούπες μέλι, 1 κούπα ζάχαρη
3 αυγά, 1 κουταλιά κανέλλα, Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση: Πρώτα ανοίγουμε το φύλλο, αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη, που την έχουμε
αφήσει στο ψυγείο για 1 ώρα σκεπασμένη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το
αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, τον κρόκο, το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη
να μαλακώσει. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε το τυρί με το μέλι, τη ζάχαρη, τα
αυγά και την κανέλλα. Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά
πάχος ή και περισσότερο αν σας αρέσουν πιο ζυμάτα. Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-
12 εκατοστά, βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη
ζάχαρη και μέλι, και κανέλλα)
και τα «τσιμπάμε» γύρω-γύρω. Ψήνουμε τα μελοπιτάκια στους 180 βαθμούς περίπου για
40 λεπτά (στο τέλος και όσο είναι ακόμα ζεστά ρίχνουμε από πάνω μέλι ή σιρόπι με
Εναλλακτικά αν δεν έχουμε τυροβολιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρητική
ξυνομυζήθρα αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο, όπως λένε οι Μυκονιάτες.
Υ.Γ. Θυμάμαι πάντα τις Απόκριες τη μητέρα μου, με τυροβολιά που έστελνε η γιαγιά από
τη Μύκονο να φτιάχνει μελοπιτάκια. Ή, αν βιαζόταν, έκανε μελόπιτα, ίδια συνταγή, απλά
τη ζύμη τη μοίραζε σε 2 κομμάτια και άνοιγε 2 φύλλα. Άπλωνε στο ταψί ένα φύλλο από
κάτω, στη μέση τη γέμιση και ένα φύλλο από πάνω, στο τέλος και όσο ήταν ακόμα ζεστή,
της έριχνε μέλι και κανέλλα. Επίσης μπορεί να γίνει και τάρτα, μόνο με ένα φύλλο από
τους τρόπους! Ρ.Μ.
κάτω λίγο πιο χοντρό, και βάζαμε τη γέμιση, και πάλι όταν θα έβγαινε από τον φούρνο
της ρίχναμε μπόλικο μέλι και κανέλα! Το μέλι και η κανέλλα είναι απαραίτητα σε όλους