Page 68 - mag_51
P. 68
Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓεΙΑ Μ. +30 6947 426662
ΨΩΡΙΑσΗ Ε. info@georgiadoukopoulou.gr
www.georgiadoukopoulou.gr
Τι να κάνω
διατροφικά;
φλεγμονής στο σώμα. Πριν
αγοράσετε μια κατεψυγμένη
πίτσα ή ένα κουτί με ντό-
νατς, αναλογιστείτε λοιπόν
πόσους επεξεργασμένους
υδατάνθρακες περιέχουν.
Αναψυκτικά
Έρευνες έχουν δείξει ισχυ-
ρή συσχέτιση της αύξησης
βάρους και της ψωρίασης. Η
υψηλή περιεκτικότητα, λοι-
πόν, σε ζάχαρη που έχουν
τα αναψυκτικά συμβάλλουν
στην παχυσαρκία και κατά
συνέπεια στην επιδείνωση
των συμπτωμάτων της ψω-
ρίασης.
Τηγανητά φαγητά
68 Εκτός του ότι δεν θα μπο- ρίαση αναφέρουν ότι από Σίγουρα, η κάθε περίπτωση
ρούσα να σκεφτώ κανένα την στιγμή που έκοψαν τα εμφάνισης της ψωρίασης
λόγο που θα μπορούσαν τα γαλακτοκομικά είδαν βελ- είναι μοναδική και απαιτεί
τηγανητά φαγητά να είναι τίωση στα συμπτώματα. Οι διαφορετικές θεραπευτικές
καλά για την υγεία, καλό θα επιστήμονες πάντως δεν και διατροφικές επιλογές.
ήταν, αν πάσχετε από ψωρί- έχουν ενδείξεις ότι όντως Πριν αποφασίσετε πάντως
αση, να κρατηθείτε μακριά ισχύει αλλά με την δοκιμή να τα αποκλείσετε τρόφιμα
από αυτά ή σίγουρα απο- θα κρίνετε από μόνοι σας. από τη διατροφή σας, έστω
φύγετε να τα καταναλώνετε Αν δεν ενισχύονται τα συ- και για μια δοκιμαστική πε-
συχνά. Τα τηγανητά είναι μπτώματα της ψωρίασης, ρίοδο, συμβουλευτείτε τον
ύποπτα για φλεγμονές στο προτιμήστε γαλακτοκομικά γιατρό σας.
σώμα και σχετίζονται με με χαμηλά λιπαρά, ή αντικα-
υψηλό ρίσκο καρδιοπαθει- ταστήστε το ζωικό γάλα με
ών. γάλα σόγιας.
Γαλακτοκομικά
Μερικοί άνθρωποι με ψω-
Βιβλιογραφία:
1. Ricketts, J., Rothe, M., Grant Kels, J., (2010). Nutrition and psoriasis. Clinics in Dermatology, Vol.28(6), pp 615-
626
2. Gisondi, P., Giglio, M., Di Francesco, M., Zamboni, M., Girolomoni, G., (2008). Weight loss improves the response
of obese patients with moderate-to-severe chronic plaque psoriasis to low-dose cyclosporine therapy: a randomized,
controlled, investigator-blinded clinical trial. American Society for Clinical Nutrition, Vol.88(5), pp.1242-1247
3. Prystowsky, J., Orologa, A., Taylor, S., (1993). Update on nutrition and psoriasis. International Journal of
Dermatology, Vol.32(8), pp.582–586
4. Love, J., MD, Qureshi, A., Karlson, E., Gelfand, J., Choi, H., (2011). Prevalence of the Metabolic Syndrome
in Psoriasis, Results From the National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Dermstology, Vol.147(4),
pp.419-424