Page 83 - mag_52
P. 83
της Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
τά του ως προς τον ελεγχο επιτραπεί να συστήνετε το
του βαρους. Πρέπει να ανα- συγκεκριμένο συμπλήρωμα
φερθεί επίσης πως έχουν για την απώλεια βάρους.
σημειωθεί και σπάνιες ανε- Όπως επίσης, χρειάζεται
πιθύμητες ενεργειες, όπως και να διερευνηθούν και
πονοκέφαλος, αδυναμία, διάφορα θέματα ασφαλεί-
ίλιγγος, ναυτία, καθώς και ας και πιθανές αρνητικές
έμετος. επιπτώσεις στην υγεία.
Τελευταίο και καλύτερο,
τα CLA, το συζευγμένο λι-
νολεϊκό οξύ. Θεωρείται Η συμβουλή μου;
πως μπορεί να δράσει ως Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη δί-
παράγοντας κατά της πα- αιτα, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στα
χυσαρκίας μέσω της ικα-
νότητας του να μειώσει την συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα
πρόσληψη τροφής και την και αποφεύγετε τη λήψη πολλαπλών δόσεων
λιπογένεση και να αυξή- που ξεπερνούν τη Συνιστώμενες Διαιτητικές
σει την κατανάλωση ενέρ- Παροχές (RDAs). Σε περιπτώσεις αμφιβο-
γειας, τη λιπόλυση και την λίας, αναζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού, 83
οξείδωση του λίπους. Στην διαιτολόγου ή ιατρού, πριν διαλέξετε κάποιο
περίπτωση του συγκεκριμέ- συμπλήρωμα διατροφής.
νου συμπληρώματος η πλει-
οψηφία της πληροφορίας
έχει αποκτηθεί από μελέτες
σε πειραματόζωα. Λίγες
είναι οι μελέτες που έχουν
διεξαχθεί σε ανθρώπους.
Έτσι, χρειάζονται επιπλέον
μελέτες σε ανθρώπους που
να πιστοποιούν την αποτε-
λεσματικότητα του, για να
Βιβλιογραφία:
1. Subar, A., Block, G., (1990). Use of vitamin and mineral supplementsQ demographics and amounts os nutrients
consumed the 1987 health interview survey. American Journal of Epidemiology, Vol.132(6), pp. 1091-1101
2. Paul, T., (1996). Food for Thought about Dietary Supplements: Point of View. Nutrition today, Vol.31(2), pp.
10-16
3. Pittler, Μ., Schmidt, Κ., Ernst, Ε., (2005). Adverse events of herbal food supplements for body weight reduction:
systematic review. Obesity Reviews, Vol.6(2), pp 93–111
4. Perharic, L., Shaw, D., Colbridge, M., House, I., Leon, C., Murray, V., (2012). Toxicological Problems Resulting
from Exposure to Traditional Remedies and Food Supplements. Drug Safety, Vol.11(4), pp 284-294
5. Arensberg, M., Costello, R., Deuster, P., Jones, D., Twillman, G., (2014). Summit on Human Performance and
Dietary Supplements Summary Report. Nutrition today, Vol.49(1), pp 7–15