Page 24 - mag_53
P. 24
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Όπως παλιά Σωσάνδρα Αλμωπίας,
ΤΚ 584 00 / Ν.Πέλλας,
Χειροποίητα Τηλ. 6944414105
Ελληνικά Προϊόντα www.opospalia.eu/
Η απάντηση ήρθε με τον καιρό. Ο Βασί- Ο χώρος των τροφίμων με τον οποίο
λης έπρεπε να αφήσει το γραφείο και τις ασχοληθήκαμε δεν είναι ένας εύκολος
δουλειές που κλίνονται τηλεφωνικά και χώρος, απαιτεί υπευθυνότητα και συνέ-
αφήνουν κέρδη κάποιες χιλιάδες ευρώ πεια. Το να παράγεις ασφαλή τρόφιμα με
και να πιάσει την κουτάλα να ανακατεύ- απλές αλλά αυστηρές διαδικασίες, χωρίς
ει τις μαρμελάδες. Η έκπληξη ήταν ότι χημικά, χωρίς συντηρητικά, χωρίς τεχνη-
την έπιασε και δεν την άφησε πια σε τά χρώματα ή ενισχυτικά γεύσης, χωρίς
κανέναν. Ανέλαβε όλη τη εξοντωτική κανένα πρόσθετο, δεν είναι ότι πιο εύκο-
δουλειά όχι μόνο από ανάγκη, αλλά λο. Να αναπτύξεις ένα σύστημα HACCP
και από αγάπη. Μια δύσκολη καθη- όπως επιβάλει η νομοθεσία απαιτεί γνώ-
μερινότητα ξημέρωνε κάθε πρωί, που ση και εμπειρία. Εδώ βοήθησε το πτυχίο
όμως το βράδυ έκλεινε με χαμόγελο. της γεωπονικής του ΑΠΘ, της Αλεξάν-
Γιατί νιώθεις πραγματικά δημιουρ- δρας, το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδί-
γικός, παραγωγικός και περήφανος κευσης στην Διασφάλιση Ποιότητας και
για όλα τα νόστιμα και κυρίως αγνά η εργασιακή εμπειρία πολλών χρόνων,
που φτιάχνεις. Και πολύ πολύ κουρα- ως ποιοτικός ελεγκτής και ως επιβλέ-
σμένος φυσικά! πων συστήματος ολοκληρωμένης δια-
24 Ο Βασίλης πολύ σύντομα κατάφερε να χείρισης της παραγωγής. Λίγο πιο εύκο-
φτιάχνει τον καλύτερο τραχανά. Για τα λα λοιπόν μπορέσαμε να οργανώσουμε
γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελά- το δικό μας σύστημα διασφάλισης της
δες, ούτε λόγος, ήταν σπιτικά! Και ενώ ποιότητας. Ορίσαμε την πολιτική μας, κα-
ξεκίνησε αναζητώντας τις συνταγές και ταγράψαμε τις μεθόδους και αξιολογή-
τις μεθόδους κατέληξε να δίνει αυτός σαμε τους προμηθευτές μας με κριτήριο
συμβουλές στις γυναίκες του χωριού καταρχήν την αξιοπιστία και την ποιότητα
για το πώς θα φτιάξουν το καλύτερο συ- που μπορούν να μας προσφέρουν. Επι-
καλάκι ή το πιο τραγανό κολοκύθι. Γιατί λέγουμε πάντα μόνο το καλύτερο και
σήμερα το γνωρίζει καλύτερα από τον ο κύριος στόχος μας είναι η συνεχής
καθένα! βελτίωση.
Η παραγωγή μας σήμερα περιλαμβάνει
Γλυκό Κολοκύθι μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Τεράστια
για εμάς. Ξεκινήσαμε με μια μικρή λί-
στα πέντε προϊόντων και φτάσαμε
σήμερα στα σαράντα τέσσερα διαφο-
ρετικά είδη. Όλα χειροποίητα. Παρά-
γουμε ζυμαρικά, μαρμελάδες, γλυκά
κουταλιού και κομπόστες. Γλυκά και
μαρμελάδες στην εποχή τους. Ζυμα-
ρικά καθημερινά. Μικρές ποσότητες
φυσικά, γιατί δε θέλουμε να χάσου-
νε το σπιτικό χαρακτήρα τα προϊόντα
μας.