Page 23 - mag_53
P. 23
Μαρμελάδα Φράουλα
νόπωρο του 2011, μπήκαν οι πάγκοι,
βγήκαν οι άδειες και αρχίσαν τα ζυμώ-
ματα. Σιτάρια είχαμε, τα πήγαμε στο
μύλο, πήραμε αλεύρι. Ψάξαμε και τις
συνταγές. Θα κάναμε τραχανά γλυκό
με γάλα φρέσκο αγελαδινό. Θέλαμε
το καλύτερο γάλα φυσικά και έτσι επιλέ-
ξαμε την κτηνοτροφική μονάδα του χω-
ριού. Από εκεί παίρνουμε το πιο θρεπτικό
και πλούσιο σε γεύση φρέσκο γάλα κάθε
πρωί. Δίπλα σε αυτόν τον τραχανά που
γίνεται με γάλα φρέσκο βάλαμε και τον 23
ξινό που φτιάχνεται με γιαούρτι. Και
εδώ θέλαμε το καλύτερο γιαούρτι και
έτσι το παράγουμε οι ίδιοι. Είναι σπι-
τικό το γιαούρτι μας με γάλα αγελαδινό
από την ίδια κτηνοτροφική μονάδα.
Αμέσως μετά βάλαμε στη φωτιά και τις
κατσαρόλες. Φρούτα υπήρχαν άφθο-
να θα κάναμε λοιπόν και λίγες μαρ-
μελάδες και γλυκά του κουταλιού.
Όχι πολλά, απλά ό,τι αγαπάμε!
Και μετά γεννήθηκε το ερώτημα. Θα
τα καταφέρουμε; Η δουλειά πολύ και
δύσκολη. Καθημερινή. Θέλαμε όλα να
είναι χειροποίητα. Να είναι φρέσκα.
Κάποια φρούτα και λαχανικά να τα καλ-
λιεργούμε εμείς. Να τα μαζεύουμε οι
ίδιοι. Ο φόρτος εργασίας τεράστιος.
Και η παραγωγή μικρή. Πόσο μπορεί
ένας άνθρωπος να αλλάξει τη ζωή του,
να εκπαιδευτεί σε κάτι καινούργιο, να
κάνει μια νέα αρχή, σε δύσκολους και-
ρούς;
Τραχανάς