Page 107 - mag_77
P. 107
της Δήμητρας Ξενάκη
PhD in Molecular &
Structural Chemistry of Foods
δείκτες στο αίμα και στη συνολική υγεία ερευνητών που ασχολούνται με διατρο-
των οστών σε θηλυκούς αρουραίους φή και γνωστική λειτουργία. Στη Γαλλία,
που είχαν τραφεί με ελαιόλαδο, μετά από μια πρόσφατη μελέτη μεγάλης κλίμακας
αφαίρεση των ωοθήκες τους. για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχει
Συνολικά εξεταζόμενες, οι παραπάνω δείξει ότι η οπτική μνήμη και η ευφρά-
μελέτες είναι ενθαρρυντικές. Απαιτού- δεια μπορεί να βελτιωθεί με αυτό που οι
νται όμως περισσότερες έρευνες και βέ- ερευνητές ονόμασαν “εντατική χρήση”
βαια μελέτες και σε ανθρώπους. του ελαιολάδου. Σε αυτή την περίπτωση,
Ελαιόλαδο & γνωστική λειτουργία “εντατική χρήση” σήμαινε τακτική χρήση
Η βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, ιδι- του ελαιολάδου όχι μόνο για το μαγείρε-
αίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων, είναι μα, ή μόνο ως συστατικό σε σαλάτες και
ένα χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Δι- σάλτσες, αλλά χρήση σε όλες αυτές τις
ατροφής. Το κύριο λιπίδιο σ’ αυτό το μο- περιπτώσεις. Υπάρχουν και άλλες σχε-
ντέλο διατροφής είναι το ελαιόλαδο και το τικές μελέτες, αλλά το θέμα αυτό απαιτεί
γεγονός αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των περαιτέρω διερεύνηση.
107