Page 105 - mag_77
P. 105

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                               PhD in Molecular &
                                                                                     Structural Chemistry of Foods






               Είναι  ένα απόλυτα  φυσικό προϊόν, που                •  με  την  βελτίωση  ορισμένων  δεικτών
               μπορεί να καταναλωθεί μόλις ολοκλη-                   ρίσκου για καρδιαγγειακά νοσήματα,

               ρωθεί η διαδικασία παραλαβής του.                     • με καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πί-
               Αφομοιώνεται  από  τον  οργανισμό  κατά               εσης,

               98% ενώ αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερ-                 • με μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδί-
               μίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που                 ων και γλυκόζης στο αίμα,

               είναι 9,3 ανά γραμμάριο. Αποτελεί τη βα-              • με μείωση της ολικής και της LDL (κα-
               σική  πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Δι-                 κής) χοληστερόλης, καθώς και
               ατροφή.  Όπως όλα τα λιπαρά φυτικής

               προέλευσης περιέχει  περισσότερα πο-                  • με αντιπηκτικές ιδιότητες
               λυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά                    Ελαιόλαδο & αντιφλεγμονώδης δράση

               οξέα και θεωρείται  φιλικό,  για τον ορ-              Η αντιφλεγμονώδης επίδραση του ελαι-
               γανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχει               ολάδου στον οργανισμό αποδίδεται στις
               καθόλου χοληστερίνη.  Η  σύνθεση αυτή                 περιεχόμενες  πολυφαινόλες.  Επιστήμο-

               έρχεται σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά                νες έχουν προτείνει πολλούς διαφορετι-
               που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμέ-                  κούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορούν να                    105

               νων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης                    εξηγήσουν την αντιφλεγμονώδη δράση
               και μπορούν να δημιουργήσουν προ-                     των πολυφαινολών. Στους μηχανισμούς
               βλήματα  στην υγεία και τον οργανισμό.                αυτούς περιλαμβάνονται

               Το ελαιόλαδο κατέχει μια ιδιαίτερα ση-                • μειωμένη παραγωγή μορίων μεταφο-

               μαντική θέση στην παραδοσιακή διατρο-                 ρέων, τα οποία – σε περίσσεια- μπορούν
 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ     Ιταλία, Νότιος Γαλλία, Ισπανία, Τυνησία,              τοια μόρια είναι η  αλφα - TNF, ή  βήτα - 1
                                                                     να προωθούν διάφορες φλεγμονές. Τέ-
               φή των μεσογειακών χωρών (Ελλάδα,

                                                                     - Ιντερλευκίνη, η  βήτα – 2 - θρομβοξάνη
               Μαρόκο κλπ).

               Ελαιόλαδο & καρδιαγγειακά νοσήματα
                                                                     • Παρεμπόδιση της δράσης προ- φλεγ-
               Η ακριβής επίδραση του ελαιολάδου στο                 και το βήτα – 4 -  λευκοτριένιο.
               ρίσκο εμφάνισης ή πρόληψης στεφανιαί-                 μονοδών ενζύμων όπως η 1 - κυκλο –
               ων νοσημάτων δεν έχει πλήρως διαλευ-                  οξυγενάση και η 2 – κυκλο – οξυγενάση

               κανθεί. Σε ορισμένες μελέτες κοόρτης, η               • Μειωμένη σύνθεση ενζύμων που προ-
               κατανάλωση ελαιολάδου έχει συσχετι-                   ωθούν την δράση της συνθάσης του νι-
               σθεί με μείωση του ρίσκου για έμφραγ-                 τρικού οξειδίου

               μα του μυοκαρδίου, υπάρχουν όμως και                  Σε άτομα με καρδιακή νόσο, έχει φα-
               μελέτες που δεν καταλήγουν σ’ αυτό το                 νεί ότι το ελαιόλαδο χάρη στις πολυφαι-

               συμπέρασμα. Είναι όμως πολύ σημα-                     νόλες του συμβάλλει στην μείωση της
               ντικό να αναφέρουμε, ότι η κατανάλωση                 C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). [η CRP
               ελαιολάδου είναι συνδεδεμένη:                         είναι  δείκτης  που  χρησιμοποιείται  ευ-
   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110