Page 105 - mag_77
P. 105
της Δήμητρας Ξενάκη
PhD in Molecular &
Structural Chemistry of Foods
Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που • με την βελτίωση ορισμένων δεικτών
μπορεί να καταναλωθεί μόλις ολοκλη- ρίσκου για καρδιαγγειακά νοσήματα,
ρωθεί η διαδικασία παραλαβής του. • με καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πί-
Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά εσης,
98% ενώ αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερ- • με μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδί-
μίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που ων και γλυκόζης στο αίμα,
είναι 9,3 ανά γραμμάριο. Αποτελεί τη βα- • με μείωση της ολικής και της LDL (κα-
σική πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Δι- κής) χοληστερόλης, καθώς και
ατροφή. Όπως όλα τα λιπαρά φυτικής
προέλευσης περιέχει περισσότερα πο- • με αντιπηκτικές ιδιότητες
λυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά Ελαιόλαδο & αντιφλεγμονώδης δράση
οξέα και θεωρείται φιλικό, για τον ορ- Η αντιφλεγμονώδης επίδραση του ελαι-
γανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχει ολάδου στον οργανισμό αποδίδεται στις
καθόλου χοληστερίνη. Η σύνθεση αυτή περιεχόμενες πολυφαινόλες. Επιστήμο-
έρχεται σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά νες έχουν προτείνει πολλούς διαφορετι-
που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμέ- κούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορούν να 105
νων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης εξηγήσουν την αντιφλεγμονώδη δράση
και μπορούν να δημιουργήσουν προ- των πολυφαινολών. Στους μηχανισμούς
βλήματα στην υγεία και τον οργανισμό. αυτούς περιλαμβάνονται
Το ελαιόλαδο κατέχει μια ιδιαίτερα ση- • μειωμένη παραγωγή μορίων μεταφο-
μαντική θέση στην παραδοσιακή διατρο- ρέων, τα οποία – σε περίσσεια- μπορούν
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ιταλία, Νότιος Γαλλία, Ισπανία, Τυνησία, τοια μόρια είναι η αλφα - TNF, ή βήτα - 1
να προωθούν διάφορες φλεγμονές. Τέ-
φή των μεσογειακών χωρών (Ελλάδα,
- Ιντερλευκίνη, η βήτα – 2 - θρομβοξάνη
Μαρόκο κλπ).
Ελαιόλαδο & καρδιαγγειακά νοσήματα
• Παρεμπόδιση της δράσης προ- φλεγ-
Η ακριβής επίδραση του ελαιολάδου στο και το βήτα – 4 - λευκοτριένιο.
ρίσκο εμφάνισης ή πρόληψης στεφανιαί- μονοδών ενζύμων όπως η 1 - κυκλο –
ων νοσημάτων δεν έχει πλήρως διαλευ- οξυγενάση και η 2 – κυκλο – οξυγενάση
κανθεί. Σε ορισμένες μελέτες κοόρτης, η • Μειωμένη σύνθεση ενζύμων που προ-
κατανάλωση ελαιολάδου έχει συσχετι- ωθούν την δράση της συνθάσης του νι-
σθεί με μείωση του ρίσκου για έμφραγ- τρικού οξειδίου
μα του μυοκαρδίου, υπάρχουν όμως και Σε άτομα με καρδιακή νόσο, έχει φα-
μελέτες που δεν καταλήγουν σ’ αυτό το νεί ότι το ελαιόλαδο χάρη στις πολυφαι-
συμπέρασμα. Είναι όμως πολύ σημα- νόλες του συμβάλλει στην μείωση της
ντικό να αναφέρουμε, ότι η κατανάλωση C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). [η CRP
ελαιολάδου είναι συνδεδεμένη: είναι δείκτης που χρησιμοποιείται ευ-