Page 106 - mag_77
P. 106
ΔΙΑΤροφή & υΓεΙΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ύΓειΑ
ρέως για την εκτίμηση της πιθανότητας υπεύθυνα για πεπτικές λοιμώξεις ). Στις
εκδήλωσης φλεγμονής]. Έχει επίσης πολυφαινόλες αυτές περιλαμβάνονται η
αναφερθεί, ότι το ελαιόλαδο μειώνει την ελευρωπαΐνη, η υδρόξυτυροσόλη, και η
δραστικότητα του κύκλου του αραχιδονι- τυροσόλη.
κού οξέος. Ο κύκλος του αραχιδονικού Έχει επίσης αναφερθεί ότι ορισμένες από
θεωρείται ότι υποκινεί φλεγμονώδεις αυτές τις πολυφαινόλες-μαζί με άλλες
διαδικασίες στον οργανισμό. Αυτά τα πολυφαινόλες του ελαιολάδου όπως το
αντιφλεγμονώδη οφέλη του ελαιολάδου λιγκοστρίδιο, είναι σε θέση να αναστέλ-
δεν απαιτούν την πρόσληψη μεγάλων λουν την ανάπτυξη του Ελικοβακτηριδί-
ποσοτήτων. Φαίνεται ότι η πρόσληψη 1-2 ου του πυλωρού (Helicobacter pylori). Η
κουταλιών εξαιρετικού παρθένου ελαι- επίδραση των πολυφαινολών του ελαιο-
ολάδου συνδέονται με σημαντικά αντι- λάδου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντι-
φλεγμονώδη οφέλη. κή, δεδομένου ότι ο υπερπληθυσμός των
Ελαιόλαδο & πιθανές επιδράσεις ελικοβακτηριδίων σε συνδυασμό με την
σε ορισμένες μορφές καρκίνου υπερβολική επαφή τους με τον βλεννο-
106 Υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν συ- γόνο του στομάχου μπορεί να οδηγήσει
σχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη ελαιο- σε έλκος στομάχου και σε άλλα ανεπιθύ-
λάδου (ή μονοακόρεστων λιπαρών οξέ- μητα πεπτικά προβλήματα.
ων που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό Ελαιόλαδο & υγεία των οστών
στο ελαιόλαδο) και στην πρόληψη από Η σχέση της συνολικής υγείας των οστών
ορισμένες μορφές καρκίνου όπως μα- και της πρόσληψης ελαιολάδου, είναι μια
στού και παχέος εντέρου. άλλη πολλά υποσχόμενη περιοχή έρευ-
Ελαιόλαδο & προστασία νας. Οι περισσότερες προκαταρτικές με-
του πεπτικού σωλήνα λέτες σε αυτόν τον τομέα έχουν διεξαχθεί
Πρόσφατες έρευνες παρέχουν πλη- σε πειραματόζωα. Φαίνεται ότι τα καλύ-
ροφορίες σχετικά με το ελαιόλαδο, τις τερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σχε-
περιεχόμενες πολυφαινόλες, και την τίζονται με την πρόσληψη ελαιολάδου.
προστασία του πεπτικού σωλήνα. Μια Επιπλέον, τουλάχιστον δύο πολυφαινό-
ενδιαφέρουσα περιοχή έρευνας είναι η λες του ελαιολάδου -η τυροσόλη και η
αναζήτηση της συσχέτισης των πολυφαι- υδροξυτυροσόλη- έχουν συνδεθεί με
νολών του ελαιολάδου με τον πληθυσμό αύξηση του σχηματισμού του οστίτη ιστού
και την δράση των βακτηρίων στο πεπτι- σε αρουραίους. Μια ομάδα ερευνητών
κό σύστημα. Φαίνεται ότι οι πολυάριθμες έχει προτείνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί
πολυφαινόλες του ελαιολάδου επιβρα- τελικά να αποδειχθεί πως έχει ιδιαίτερα
δύνουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων οφέλη στα οστά μετεμμηνοπαυσιακών
βακτηρίων (όπως βακτήρια που είναι γυναικών, αφού βρήκαν βελτιωμένους