Page 106 - mag_77
P. 106

ΔΙΑΤροφή & υΓεΙΑ

               ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


                              ύΓειΑ




               ρέως για την εκτίμηση της πιθανότητας                 υπεύθυνα για πεπτικές λοιμώξεις ). Στις
               εκδήλωσης φλεγμονής]. Έχει επίσης                     πολυφαινόλες  αυτές περιλαμβάνονται η

               αναφερθεί, ότι το ελαιόλαδο μειώνει την               ελευρωπαΐνη, η υδρόξυτυροσόλη,  και η
               δραστικότητα του κύκλου του αραχιδονι-                τυροσόλη.

               κού οξέος. Ο κύκλος του αραχιδονικού                  Έχει επίσης αναφερθεί ότι ορισμένες από
               θεωρείται ότι υποκινεί φλεγμονώδεις                   αυτές  τις  πολυφαινόλες-μαζί με άλλες

               διαδικασίες  στον  οργανισμό.  Αυτά  τα               πολυφαινόλες του  ελαιολάδου όπως  το
               αντιφλεγμονώδη οφέλη του ελαιολάδου                   λιγκοστρίδιο, είναι σε θέση να αναστέλ-
               δεν απαιτούν την πρόσληψη μεγάλων                     λουν την ανάπτυξη του Ελικοβακτηριδί-

               ποσοτήτων. Φαίνεται ότι η πρόσληψη 1-2                ου του πυλωρού (Helicobacter pylori). Η
               κουταλιών εξαιρετικού παρθένου ελαι-                  επίδραση των πολυφαινολών του ελαιο-

               ολάδου συνδέονται με σημαντικά αντι-                  λάδου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντι-
               φλεγμονώδη οφέλη.                                     κή, δεδομένου ότι ο υπερπληθυσμός των

               Ελαιόλαδο & πιθανές επιδράσεις                        ελικοβακτηριδίων σε συνδυασμό με την
               σε ορισμένες μορφές καρκίνου                          υπερβολική  επαφή  τους  με τον βλεννο-

   106         Υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν συ-               γόνο του στομάχου μπορεί να οδηγήσει
               σχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη ελαιο-                  σε έλκος στομάχου και  σε άλλα ανεπιθύ-
               λάδου (ή μονοακόρεστων λιπαρών οξέ-                   μητα πεπτικά προβλήματα.

               ων που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό                  Ελαιόλαδο & υγεία των οστών
               στο ελαιόλαδο)  και στην πρόληψη από                  Η σχέση της συνολικής υγείας των οστών

               ορισμένες μορφές καρκίνου όπως μα-                    και της πρόσληψης ελαιολάδου, είναι μια
               στού και παχέος εντέρου.                              άλλη πολλά υποσχόμενη περιοχή έρευ-

               Ελαιόλαδο & προστασία                                 νας. Οι περισσότερες προκαταρτικές με-
               του πεπτικού σωλήνα                                   λέτες σε αυτόν τον τομέα έχουν διεξαχθεί

               Πρόσφατες έρευνες παρέχουν πλη-                       σε πειραματόζωα. Φαίνεται ότι τα καλύ-
               ροφορίες σχετικά με το  ελαιόλαδο, τις                τερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα  σχε-
               περιεχόμενες πολυφαινόλες, και την                    τίζονται με την πρόσληψη ελαιολάδου.

               προστασία του πεπτικού σωλήνα. Μια                    Επιπλέον, τουλάχιστον δύο πολυφαινό-
               ενδιαφέρουσα περιοχή έρευνας είναι η                  λες του ελαιολάδου -η τυροσόλη και η

               αναζήτηση της συσχέτισης των πολυφαι-                 υδροξυτυροσόλη- έχουν συνδεθεί με
               νολών του ελαιολάδου με τον πληθυσμό                  αύξηση του σχηματισμού του οστίτη ιστού
               και την δράση των βακτηρίων στο πεπτι-                σε  αρουραίους.  Μια  ομάδα  ερευνητών

               κό σύστημα. Φαίνεται ότι οι πολυάριθμες               έχει προτείνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί
               πολυφαινόλες  του ελαιολάδου επιβρα-                  τελικά να αποδειχθεί πως έχει ιδιαίτερα

               δύνουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων                      οφέλη στα οστά μετεμμηνοπαυσιακών
               βακτηρίων (όπως  βακτήρια που  είναι                  γυναικών, αφού βρήκαν βελτιωμένους
   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111