Page 98 - magazine_86
P. 98
ΣυΝΤΑΓεΣ
Πρωτοχρονιάτικο
Ηoppin' John
Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι οι σκλάβοι τα πιάτα - ή προσθέτουν μια επιπλέον με-
την περίοδο μεταξύ των Χριστουγέννων ρίδα χοιρινού που πιστεύουν ότι φέρνει
και της Πρωτοχρονιάς είχαν περισσότε- καλοτυχία.
ρο ελεύθερο χρόνο καθώς δεν υπήρχαν Στη πιο μοντέρνα εκδοχή του Hoppin'
πολλές αγροτικές δουλειές. Το Hoppin' John μπορούμε να αντικαταστήσουμε το
John συνοδεύεται ακόμα και σήμερα με χοιρινό με καπνιστό μπούτι γαλοπούλας,
βραστές λαχανίδες που μοιάζουν με δο- για να γίνει πιο ελαφρύ χωρίς να χάσει
λάρια και «χρυσό» καλαμποκόψωμο. Τα όμως στη γεύση. Θα προσθέσουμε και
ίδια τα μαυρομάτικα φασόλια αντιπρο- καυτερές πράσινες πιπεριές (jalapenos) υλικά
σωπεύουν νομίσματα. Κάποιες οικογέ- και 1 κόκκινη για χρώμα και γεύση και • 4 κουτ. γλ. ξηρή μαγιά
νειες για να έχουν ακόμα περισσότερη θα το σερβίρουμε με ρύζι στον ατμό ή πι- • 250 γρ. γάλα
τύχη τοποθετούν μια δεκάρα κάτω από λάφι. • 1 φλ. ζάχαρη
• 2 φλ. ζεστό νερό
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
υλικά Χρόνος παρασκευης: 1 ώρα / Μερίδες: 10 • μία πρέζα αλάτι
2 κουτ. ελαιόλαδο Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια-υψηλή • 8 φλ. φαρίνα
98 1 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο φωτιά σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε το • 1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο
1/2 φλ. σέλινο, ψιλοκομμένο • κανέλα σε σκόνη
1 φλ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη κρεμμύδι, το σέλινο, το πιπέρι, τις πιπεριές ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
2 καυτερές πράσινες πιπεριές και το σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
(jalapenos) ψιλοκομμένες χωρίς μαλακώσουν. • 3 κουτ. σ. γάλα
σπόρους Προσθέστε την καπνιστή γαλοπούλα, τα
1 κουτ. σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
καπνιστή γαλοπούλα χωρίς πέτσα μαυρομάτικα, το ζωμό του κοτόπουλου, το
1 κιλό μαυρομάτικα φασόλια φύλλο δάφνης, το θυμάρι και ένα κουταλάκι
που τα έχουμε μουλιάσει του γλυκού αλάτι. Σιγοβράστε για 40 λεπτά
για μια νύχτα
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή έως ότου τα φασόλια μαλακώσουν και
1 φύλλο δάφνης χυλώσουν. Εάν χρειαστεί προσθέστε νερό.
3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι Γαρνίρετε με πράσινα κρεμμυδάκια και
(ή 1 κουτ. γλ. ξερό θυμάρι)
Αλάτι, μαύρο πιπέρι και καγιέν σερβίρετε ζεστό πάνω από το ρύζι.
1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια,
ψιλοκομμένα
4 φλιτζάνια λευκό ρύζι στον ατμό ή
Πιλάφι για το σερβίρισμα