Page 97 - magazine_86
P. 97

της Ρούλας Μονογυιού











               Στο Νότο των Ηνωμένων Πολιτεί-                        Αν και οποιοδήποτε είδος αποξηραμέ-

               ων, το  Hoppin’ John -ένα απλό,                       νων φασολιών μπορεί να χρησιμοποιη-
               νόστιμο πιάτο με φασόλια, χοιρινό                     θεί για το Hoppin’ John, τα μαυρομάτικα

               και ρύζι- δεν λείπει ποτέ απ’ το                      φασόλια είναι τα πιο παραδοσιακά. Τα
               πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.                              μαυρομάτικα καλλιεργήθηκαν στη Δυτι-

               Ξεχάστε τη σαμπάνια, στο Νότο των                     κή Αφρική, γεγονός που οδήγησε στην
                                                                     πεποίθηση ότι οι Αφρικανοί σκλάβοι
               Η.Π.Α, το Hoppin’ John είναι το παραδο-               έφεραν μαζί τους τα μαυρομάτικα και τα
               σιακό πρωτοχρονιάτικο κέρασμα. Αυτό                   καλλιέργησαν στη νέα τους κατοικία και

               το απλό, νόστιμο πιάτο με ξερά μαυρο-                 δημιούργησαν ένα πιάτο που τους θύμιζε
               μάτικα φασόλια, χοιρινό και ρύζι έχει κο-             τις χαμένες τους πατρίδες. Αυτό πιθανό-
               σμήσει τα γιορτινά τραπέζια από το 1800.

               Παρόλο που πιστεύεται ότι θα φέρει τύχη               τατα ισχύει μόνο εν μέρει. Οι ξεριζωμένοι
               και ειρήνη η νέα χρονιά σε όποιον το                  Αφρικανοί κατά την αρπαγή τους θα ήταν

               γευτεί, η ιστορία του Hoppin’ John κάθε               τυχεροί αν είχαν έστω ένα ρούχο στην
               άλλο παρά ειρηνική είναι. Ποια ιστορία                πλάτη τους, πόσο μάλλον να τους επι-
               κρύβεται πίσω από αυτήν την παράδοση                  τραπεί να φέρουν μαζί τους σάκους με

               της Πρωτοχρονιάς;                                     σπόρους. Αυτό που είναι πιο πιθανό είναι
               Οι πρώτες συνταγές για το Hoppin’John                 ότι οι δουλέμποροι είδαν τα μαυρομάτικα

               εμφανίζονται σε  βιβλία  μαγειρικής  που              φασόλια ως μια οικονομική και εύκολη
               χρονολογούνται από τη δεκαετία του                    λύση για να ταίσουν το "φορτίο" τους.
               1840, αν και συνταγές με ξερά φασόλια,                Η  προέλευση  του  ονόματος  "Hoppin’

               ρύζι και χοιρινό κρέας ήταν μέρος της δι-             John" είναι λίγο πιο μπερδεμένη. Κάποιοι
               ατροφής των σκλάβων του Νότου πολύ                    λένε ότι προήλθε από ένα γέρο, κου-

               πιο πριν. Φαίνεται ότι προήλθε από την                τσό άντρα που το παρατσούκλι του ήταν
               Κάτω Χώρα της Νότιας Καρολίνας, μια                   Hoppin’ John κι έγινε γνωστός πουλώ-
               περιοχή όπου οι ιδιοκτήτες των φυτειών                ντας ρύζι με φασόλια στους δρόμους του

               έψαχναν πολύ καιρό για ένα σπόρο που                  Τσάρλεστον. Άλλοι πάλι λένε ότι πήρε το
               θα άντεχε στο θερμό και υγρό κλίμα. Το                όνομά του από τα παιδιά των σκλάβων

               ρύζι  ευδοκιμούσε στα δέλτα του ποτα-                 που χοροπηδούσαν από χαρά γύρω απ'
               μού και ήταν μια φυσική επιλογή, αλλά                 το τραπέζι περιμένοντας το φαγητό. Κά-
               οι λευκοί αγρότες δεν είχαν πραγματική                ποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι το όνομα

               εμπειρία με την καλλιέργεια ρυζιού σε                 προέρχεται από παραποίηση του γαλλι-
               μεγάλη κλίμακα. Αυτό έγινε με τον ερχο-               κού όρου για τα αποξηραμένα φασόλια,

               μό των σκλάβων από τη Δυτική Αφρική                   «pois pigeons». Επίσης δεν ξέρουμε
               που καλλιεργούσαν το ρύζι ήδη για πολ-                ακριβώς πως το πιάτο αυτό συνδέθηκε
               λές γενιές.                                           με την Πρωτοχρονιά και την καλοτυχία.
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102