Page 100 - magazine_86
P. 100

ΣυΝΤΑΓεΣ

                     GALETTE DES RoiS





                                              ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ


               Σας έχει τύχει ποτέ να ακούσετε για                   λούν Garfou ή Galfou. Στη Νότια Γαλ-
               την Galette des Rois; Δηλαδή τη γαλ-                  λία συνήθως φτιάχνουν το «γλυκό των

               λική βασιλόπιτα, την πίτα των Βασιλιά-                βασιλιάδων», με φρούτα και φραγκο-
               δων; Αυτή η πίτα φτιάχνεται με τραγανό                στάφυλα αλλά την συναντάμε και με

               φύλλο σφολιάτας και μια γλυκιά κρέμα                  σοκολάτα.
               αμυγδάλου με πολύ βούτυρο.                            Υπολογίζουμε περίπου για ένα κομμάτι

               Κάθε χρόνο λοιπόν στα Θεοφάνια κό-                    100 γραμμάριων 400-500 θερμίδες! Σί-
               βουν αυτήν την πίτα. Όποιος βρει το                   γουρα θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά

               φλουρί έχει το δικαίωμα να φορέσει                    πριν ζητήσετε δεύτερο κομμάτι.
               ένα χάρτινο χρυσό ή ασημένιο στέμμα
               που συνήθως συνοδεύει τη βασιλόπιτα                   Όμως αυτό που ξεχωρίζει είναι το

               και στη συνέχεια ο τυχερός επιλέγει τη                φλουρί της. Εδώ δεν είναι κάποιο κέρ-
               βασίλισσα ή το βασιλιά του.                           μα όπως στην παραδοσιακή δική μας

               Είναι θρησκευτικό το έθιμο που βα-                    βασιλόπιτα, αλλά ένα μικρό έργο τέ-
               σίζεται στους τρεις Μάγους που επι-                   χνης. Κάποιοι τα κάνουν και συλλογή
   100         σκεφθήκαν τον Ιησού Χριστό μετά τη                    και δεν διστάζουν να διασχίσουν όλη τη

               γέννησή του. Έτσι γιορτάζουν τους Βα-                 Γαλλία για να ανταλλάξουν ή να βρουν

               σιλιάδες τους.                                        καινούργια φλουριά.
               Η γενική την ονομασία είναι Galette                   Τέλος, η ιστορία θέλει πως η Galette

               des Rois, αλλά το όνομά της αλλάζει                   des Rois ξεκίνησε σαν έθιμο από το
               ανάλογα με την περιοχή που θα παρα-                   μεσαίωνα. Τότε κόβανε όλη τη βασιλό-

               σκευαστεί. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι                πιτα και φύλαγαν ένα κομμάτι για τον
               της Gascony ή της Béarn, την αποκα-                   πιο φτωχό.
   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105