Page 99 - magazine_86
P. 99
της Ρούλας Μονογυιού
Γιορτινά
monkey bread
Διάφορες εκδοχές του ψωμιού αυτού εντοπίζονται σε αμερικάνικα βιβλία μαγειρικής
ήδη από το 1950 ενώ η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Nancy Reagan, φαίνεται να το
ανεβίωσε το 1982 σερβίροντάς το στο επίσημο χριστουγεννιάτικο δείπνο στον Λευ-
κό Οίκο. Η καταγωγή του ονόματός του δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Όπως και να
έχει, το λαχταριστό γλυκό απέκτησε με το πέρασμα των χρόνων πολλές διαφορετικές
εκδοχές - με τυρί, λαχανικά ή φρούτα - όμως εκείνη με τη ζάχαρη, την κανέλα και το
λευκό γλάσο αποτελεί τη δημοφιλέστερη και πιο ταιριαστή για ένα γλυκό γιορτινό ή
απλά Κυριακάτικο ξύπνημα.
υλικά Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε τη ζύμη μας.
• 4 κουτ. γλ. ξηρή μαγιά Ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, το γάλα, τη
• 250 γρ. γάλα μισή ζάχαρη, τη μαγιά, λίγο λάδι και το αλεύρι
• 1 φλ. ζάχαρη μας. Ζυμώνουμε. Μετά τη σκεπάζουμε και την
• 2 φλ. ζεστό νερό αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα περίπου.
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύουμε την κανέλα με
• μία πρέζα αλάτι
• 8 φλ. φαρίνα την υπόλοιπη ζάχαρη. Έπειτα κόβουμε τη ζύμη
• 1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο μας σε μικρά κομμάτια, αφού την ανακατέψουμε 99
• κανέλα σε σκόνη για μία ακόμα φορά, και την πλάθουμε σε μπάλες.
Τις βουτάμε σε 1 φλιτζάνι με το λιωμένο βούτυρο,
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ και μετά τις τυλίγουμε στη ζάχαρη με την κανέλα
• 1 φλ. ζάχαρη άχνη και τις τοποθετούμε σε φόρμα κέικ. Σκεπάζουμε
• 3 κουτ. σ. γάλα
τη φόρμα με μεμβράνη και περιμένουμε ώσπου
το μίγμα μας να διπλασιαστεί. Όταν φουσκώσει
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
180 για 30 με 35' μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε
0
και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και
το τοποθετούμε σε μία σχετικά βαθιά πιατέλα.
Μόλις το ψωμί μας κρυώσει, ετοιμάζουμε
το γλάσο μας: Σε ένα μικρό μπολ
ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη
με το γάλα μέχρι να έχουμε ένα
λείο αποτέλεσμα.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι
περιχύνουμε το γλάσο πάνω
από το ψωμί, από την κορυφή
του ως και τη βάση του,
φτιάχνοντας
ένα χιονισμένο κέικ!