Page 101 - magazine_86
P. 101
της Ρούλας Μονογυιού
ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ Γιορτινά
GALETTE DES ROIS mini cakes
υλικά υλικά
1 φύλλο σφολιάτας 1 κιλό μείγμα αποξηραμένων
3-4 κ.σ. μαρμελάδα μανταρίνι φρούτων
100 γρ. βούτυρο 3 φλιτζ. χυμός κράνμπερι
100 γρ. ζάχαρη άχνη 3 φλιτζ. φαρίνα
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο Αναμειγνύουμε τα αποξηραμένα
200 γρ. αμύγδαλα φρούτα με το χυμό κράνμπερι σε
2 κ.σ. κονιάκ ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά και
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 24
200 C. Χωρίζουμε το φύλλο σφολιάτας ώρες. Καλό θα ήταν να τα ανακατεύου-
ο
στη μέση, ανοίγουμε τα δύο -πλέον- με συχνά. Προθερμαίνουμε το φούρνο
0
φύλλα και κόβουμε από το καθένα στους 125 C. Προσθέτουμε το αλεύρι
ένα στρογγυλό κομμάτι περίπου στο μείγμα φρούτων. Προσθέτουμε
25cm. Βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε 1 φλιτζάνι χυμό κράνμπερι, αν έχει
ένα ταψί και απλώνουμε από πάνω απορροφηθεί όλο το υγρό από τα
τη μαρμελάδα μανταρίνι, αφήνοντας αποξηραμένα φρούτα. Βάζουμε το 101
2 εκατοστά από τις άκρες. μείγμα σε μικρές φόρμες για κέικ ή για
Σε μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε μάφινς και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά
το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη μέχρι στο φούρνο.
να αφρατέψουν και προσθέτουμε το
αυγό. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα τα
αλεσμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε
και τέλος προσθέτουμε το αλκόολ.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα
πάνω από την μαρμελάδα.
Βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες της
ζύμης, χρησιμοποιώντας πινέλο, και
σκεπάζουμε με το δεύτερο στρογγυλό
κομμάτι ζύμης, πιέζοντας τις άκρες
για να ενωθούν καλά. Χαράζουμε τη
βασιλόπιτα στην κορυφή με γραμμές
που να θυμίζουν ακτίνες ρόδας
ποδηλάτου. Αλείφουμε την επιφάνεια
με λίγο αυγό και ψήνουμε για 30
λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και να
ροδίσει. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.