Page 97 - magazine_84
P. 97

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                               PhD in Molecular &
                                                                                     Structural Chemistry of Foods






               άφορες παραλλαγές του γλυκού οπού                     ζυμαρικά με μούστο
               των σταφυλιών που διέκριναν αναλόγως                  - Στην Τήνο, αφήνουν τους δίσκους με τη

               με το βαθμό βρασμού ή συμπύκνωσής                     μουσταλευριά στον ήλιο κι έπειτα την πα-
               τους.  Στα βυζαντινά χρόνια ο μούστος και             σπαλίζουν με σουσάμι και κανέλα.
               το πετιμέζι αποτελούσαν προϊόντα απα-                 - Στη Ρούμελη αφήνουν τη μουσταλευριά

               ραίτητα για την παρασκευή γλυκισμάτων.                που έχει στεγνώσει στον ήλιο, με σουσά-

               Σήμερα, πριν ακόμα γίνει κρασί, ο οπός                μι και αρωματισμένη με δαφνόφυλλα.
               του σταφυλιού έχει πολλές μαγειρικές                  - Στη Μακεδονία και στη Θράκη βουτάνε
               χρήσεις. Συμπυκνωμένος μούστος χρη-                   ξανά και ξανά στη μουσταλευριά καρύδια

               σιμοποιείται στα Βαλκάνια και στην Μέση               περασμένα σε μια κλωστή μέχρι αυτό το
               Ανατολή είτε στη μαγειρική, είτε ως σιρό-             επίχρισμα να γίνει σαν ένα χοντρό λου-
               πι και είναι γνωστό ως Πετιμέζι,  Pekmez              κάνικο.

               ή dibis. Στις περιοχές αυτές χρησιμοποι-              - Παλαιότερα στη Νάουσα της Μακεδο-
               είται και ως βάση για γλυκά όπως εί-                  νίας το γλυκό που έστελνε η πεθερά στην
               ναι: η μουσταλευριά, ο σιουτζιούκος,  η               νύφη, αμέσως μετά τον αρραβώνα, φτια-

               churchkhela. Τα πιο συνηθισμένα γλυκί-                χνόταν από μούστο και λεγόταν  «μου-
               σματα από μούστο, είναι η μουσταλευριά                στόπιτα». Τη στόλιζαν με καρύδια και την                   97

               και τα μουστοκούλουρα. Τα μουστοκού-                  έβαζαν μέσα σε πορσελάνινη πιατέλα,
               λουρα έχουν σκούρο καφέ χρώμα λόγω                    που την έλεγαν «πιατάντζα».
               του μούστου .

               Το πετιμέζι (συμπυκνωμένος μούστος),                  Σε διάφορες περιοχές της χώρας, το
                                                                     αλεύρι και το σιρόπι από το σταφύλι μπο-
               μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε                 ρούν να συνδυαστούν σε πολλά είδη από

               γλυκίσματα και ροφήματα, να χρησιμο-                  πίτες και αρτοσκευάσματα.
               ποιηθεί ως σπιτικό αναψυκτικό (1 μέρος
               πετιμέζι - 3 μέρη παγωμένο νερό) ή να                 Η πιο διαδεδομένη όμως χρήση του πα-

               προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε για-                 χύρρευστου σιροπιού που δίνει το στα-
               ούρτι και παγωτά. Επίσης, η μικρασιάτικη              φύλι είναι η χρήση του, ως συντηρητικό

               κουζίνα χρησιμοποίησε πολύ τον ψημένο                 άλλων φρούτων. Σε όλη την Μακεδονία
               μούστο για να παρασκευάσει γλυκίσματα                 και σε αρκετά νησιά, για παράδειγμα,
               όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια, η                 βρίσκουμε το «ρετσέλι», κολοκύθα, σύκο

               κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι και                 ή κυδώνι, δηλαδή, που διατηρούνται στο
               πολλά άλλα.                                           πετιμέζι. Η πιο ασυνήθιστη συνταγή με

               Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν δε-                   πετιμέζι είναι αυτή της  Νάουσας. Είναι
                                                                     οι «κόρες στο μέλι», ένα χυμώδες παρα-
               κάδες τοπικών συνταγών μούστο ή πε-                   σκεύασμα με χοντροκομμένες μελιτζά-

               τιμέζι.                                               νες που διατηρούνται στο σταφυλοσίρο-
               - Στη Λήμνο, βράζουν φρέσκα σπιτικά                   πο.
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102