Page 103 - mag_82
P. 103
της Δήμητρας Ξενάκη
PhD in Molecular &
Structural Chemistry of Foods
Το φυτό είναι ένας αειθαλής, μεγάλος Τα φύλλα της μουσμουλιάς, χρησιμοποι-
θάμνος ή μικρό δέντρο που ανήκει στην ούνται για παρασκευή αφεψήματος σε
οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδή), του γέ- διάφορα μέρη και θεωρούνται πολύτιμα
νους Eriobotrya (εριοβοτρύα). Η επίση- στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.
μη βοτανική ονομασία είναι Eriobotrya Μούσμουλα και υγεία
japonica. Τα μούσμουλα, εμφανίζονται
στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, • Τα μούσμουλα παρέχουν μόλις 47 θερ-
αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή μίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια
την μέση της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο. σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε πηκτίνη.
Τα ώριμα φρούτα έχουν μαλακή υφή. Η πηκτίνη διατηρεί την υγρασία στο παχύ
Εξωτερικά, η επιφάνεια του περιβλήμα- έντερο, κατά την διάρκεια διαφόρων λει-
τος είναι ομαλή με χρυσοκίτρινο ή πορ- τουργιών και δρα ως υπακτικό. Είναι μια
τοκαλί χρώμα. Εσωτερικά, η σάρκα είναι καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν
λευκή ή πορτοκαλί , ανάλογα με τον τύπο από δυσκοιλιότητα. Βοηθάει επίσης στην
της ποικιλίας. Κάθε καρπός περιέχει 3-5, προστασία του βλεννογόνου του παχέος
μεγάλα καφέ κουκούτσια, που χρειάζο- εντέρου, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης
νται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση, γιατί σε τοξικές ουσίες. Έχει αποδειχθεί ότι 103
περιέχουν τοξικούς κυανογόνους γλυ- η πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα χοληστε-
κοζίτες. ρόλης στο αίμα, μειώνοντας την επανα-