Page 93 - mag_123
P. 93

της Mιμίκας Μαντά











               Το φρέσκο λάχανο περιέχει πολλές βιταμίνες.
               Είναι πολύ καλή πηγή της βιταμίνης C, που είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό.

               Το λάχανο παρέχει περίπου το 61% της ΣΗΠ, δηλαδή περισσότερο από τα πορ-
               τοκάλια. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων, πλουσίων σε βιταμίνη C, ενισχύει

               το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μέσω δέσμευσης των επιβλαβών
               ελευθέρων ριζών,  που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα.

               Περιέχει επίσης πολλές απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως πα-
               ντοθενικό οξύ (βιτ Β5), πυριδοξίνη (βιτ Β6), και θειαμίνη (βιτ Β1). Οι βιταμίνες αυ-

               τές ονομάζονται απαραίτητες, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις συνθέσει
               και πρέπει να τις προσλάβει από την διατροφή.

               Το φρέσκο λάχανο είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ. Παρέχει περίπου
               το 63% της ΣΗΠ. Η βιταμίνη Κ πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό

               των οστών συμβάλλοντας θετικά στον σχηματισμό της αστικής μάζας. Επιπλέον
               διερευνάται η συμβολή της στην θεραπεία εκφυλιστικών νοσημάτων (μελετάται

               η βοήθεια που θα μπορούσε να παρέχει, στους πάσχοντες από Alzheimer, μει-
               ώνοντας τις βλάβες των νευρόνων του εγκεφάλου                                                                    93

               Το φρέσκο λάχανο περιέχει επίσης αρκετά μέταλλα, όπως κάλιο, μαγγάνιο, σί-
               δηρο και μαγνήσιο. Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των

               υγρών του σώματος και συμβάλλει στην φροντίδα της αρτηριακής πίεσης. Το
               μαγγάνιο, χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σαν συμπαράγοντας του αντιοξει-

               δωτικού ενζύμου δισμουτάση. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό
               των ερυθρών αιμοσφαιρίων.



                                 Λάχανο (Brassica oleracea, τύπος capitata)

                                   Μέση Διατροφική Ανάλυση Λάχανου ανά 100g
                                                   ΤΙΜΗ                               % ΤΟΥ ΣΗΠ

                                Ενέργεια                        25 kcal            1%
                                Υδατάνθρακες                    5.8 g              4%

                                Πρωτείνες                       1.3 g              2%
                                Ολικά Λιπαρά                    0.1 g              0.5%

                                Χοληστερόλη                     0 mg               0%
                                Διαιτητικές Ινες                2.50 mg            6%



                                   (ΠΗΓΗ: USDA [National Nutrient data base])
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98