Page 92 - mag_123
P. 92
ΔΙΑΤΡΟΦΉ & ΥΓΕΙΑ
Λάχανο
& Υγεία
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αυτό το φυλλώδες λαχανικό ανήκει στην οι-
κογένεια “brassica”, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα λαχανάκια Βρυξελλών, το
92 κουνουπίδι, το κατσαρό λάχανο και το μπρόκολο. Καλλιεργείται ευρέως σε όλο
τον κόσμο.
Η επιστημονική ονομασία του λάχανου, είναι: Brassica oleracea (γένος: capitata).
Το λάχανο αποτελείται από συστάδες μάλλον δύσκαμπτων φύλλων, τα οποία
σχηματίζουν συμπαγείς επιστρώσεις και δίνουν στο λάχανο σφαιρικό σχήμα.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως είναι το πράσινο λάχανο, το
κόκκινο - μωβ και το Savoy (τα φύλλα του είναι πιο χαλαρά & «ζαρωμένα»).
Το Bok Choy ή “κινέζικο λάχανο” έχει παρόμοια εμφάνιση, αλλά προέρχεται
από διαφορετικό είδος του ίδιου γένους. Ολόκληρο το φυτό έχει μακρύ κυλιν-
δρικό σχήμα που αποτελείται από μικρά, συμπαγή φύλλα.
Λάχανο και Υγεία
Το λάχανο περιέχει πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και ελάχιστες θερμίδες.
Τα 100g παρέχουν μόλις 25kcal
Περιέχει πολλά χρήσιμα φυτοχημικά συστατικά, όπως τα θειοκυανικά, η ινδολ-
3-καρμπινόλη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το σουλφοραφάνη και τα ισοκυανικά.
Αυτές οι ουσίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και σε διάφορες έρευνες αναφέ-
ρεται ότι μπορεί να συμβάλλουν θετικά στην μείωση της LDL (κακής χοληστε-
ρόλης). Επίσης διερευνάται πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι ορισμένων
μορφών καρκίνου (καρκίνος του εντέρου και καρκίνος του προστάτη).

