Page 105 - mag_119
P. 105
μαρμελάδα μούσμουλων
υλικά
• 1 κιλό μούσμουλα μόνο ψίχα • 600 γρ.
ζάχαρη • χυμό από 1/2 λεμόνι • 1 κλωνάρι
αρμπαρόριζα • 1 φλ. του καφέ νερό • 2 κ.σ.
μέλι
οδηγίες:Αφού έχουμε πλύνει καλά τα μού-
σμουλα, τα έχουμε καθαρίσει από κουκούτσια
και μεμβράνες, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια. Τα
βάζουμε σε μία κατσαρόλα ρίχνοντας και τη ζά-
χαρη σε στρώσεις. Αφήνουμε για όλη τη νύχτα
μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους. Βάζουμε
την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε για
10 λεπτά. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.
Μετά ρίχνουμε την αρμπαρόριζα, το νερό και το μέλι και ξαναβάζουμε την κατσα-
ρόλα σε χαμηλή φωτιά για 10'με 15'. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να
βράσει για 2-3 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα βάζα.
105
γλυκόξυνο μοσχαράκι
με σουσάμι και ...μούσμουλα
υλικά •1 κιλό μοσχαράκι σε λεπτές λωρίδες •ελαιόλαδο •1/2 κιλό
μούσμουλα •2 πράσα •1 καρότο •Αλάτι, πιπέρι •κονιάκ για σβήσιμο •
1κ.σούπας μέλι • σουσάμι καβουρντισμένο
οδηγίες: Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι
(γουόκ) και σοτάρουμε το κρέας. Σβήνουμε με
κονιάκ. Προσθέτουμε τα κομμένα πράσα, το
καρότο και ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε να σιγοβράσουν για καμιά ώρα.
Όταν ψηθούν και μείνει ελάχιστο υγρό στο
τηγάνι ρίχνουμε το μέλι και τα μούσμουλα που
έχουμε καθαρίσει από τα κουκούτσια τους.
Αφήνουμε να βράσουν για 15'ακόμα, σε πολύ
χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο
ζεστό νερό ώστε να μείνει το φαγάκι μας με
σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι μας και
...σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.