Page 102 - mag_119
P. 102
ΔΙΑΤΡΟΦΉ & ΥΓΕΙΑ της Mιμίκας Μαντά
Καλώς ήρθατε
Μούσμουλα!
σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, και βοηθά
στην φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Το μαγγάνιο
χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας του αντιοξειδωτικού ενζύ-
μου, δισμουτάση του υπεροξειδίου. Ο σίδηρος και χαλκός χρειάζονται για την
παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Επιλογή, συντήρηση, χρήση
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η «εποχή των μούσμουλων», ξεκινάει με την αρχή
της άνοιξης. Γενικά, οι καρποί είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν η φλούδα τους
γίνεται κίτρινη και η σάρκα αποκτάει μαλακή υφή. Στην αγορά πρέπει να επιλέ-
γουμε φρέσκα ώριμα φρούτα με έντονο κίτρινο χρώμα, λεία με ελαφρά «γλυ- Μουσμουλένιες,
κό» άρωμα. Πρέπει να αποφεύγουμε φρούτα με ρωγμές, με ζαρωμένο περί-
βλημα (φλούδα) καθώς και αυτά που έχουν εξωτερικά κηλίδες.
102 Τα μούσμουλα μπορούν να διατηρηθούν σχετικά καλά μέχρι και 2 εβδομάδες & νόστιμες
στο διαμέρισμα φρούτων / λαχανικών του οικιακού ψυγείου. Πριν από την κα-
τανάλωση τα μούσμουλα πρέπει να πλένονται καλά με νερό. Η φλούδα αφαι-
ρείται εύκολα και η σάρκα που είναι κοντά στην φλούδα είναι πιο γλυκιά από γεύσεις!
εκείνη που βρίσκεται κοντά στο κουκούτσι. Χρησιμοποιούνται επίσης για πα-
ρασκευή μαρμελάδας, σε τάρτες και σε άλλα γλυκίσματα. Σε ορισμένα μέρη ο
χυμός της σάρκας με κανέλλα είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό ρόφημα.
Ασφάλεια
Τα κουκούτσια των καρπών του μούσμουλου περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή
όπως κυανογόνους γλυκοζίτες, που όταν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέ-
σουν σοβαρά συμπτώματα ασθενειών. Για τον λόγο αυτό τα κουκούτσια δεν
θεωρούνται εδώδιμα.
[Απαιτείται, ιδιαίτερη προσοχή και σχετική ενημέρωση σχετικά με την ποσό-
τητα των κουκουτσιών που ίσως απαιτείται για κάποια χρήση.]
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αυτό είναι μόνο ενημερωτικό. Δεν έχει σχέση με συστάσεις για κατανάλω-
ση. Για οποιαδήποτε εξειδικευμένη ή εξατομικευμένη πληροφορία, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή
τον διαιτολόγο σας