Page 100 - mag_119
P. 100
ΔΙΑΤΡΟΦΉ & ΥΓΕΙΑ
Καλώς ήρθατε
Μούσμουλα!
100
Τα ανοιξιάτικα φρούτα που βρίσκουμε εύκολα και συχνά αλλά συνηθίσαμε
να τα «προσπερνάμε», αγνοώντας την αξία τους.
Ζουμερά, με γεύση αψιά και γλυκιά μαζί, αλλά σίγουρα ιδιαίτερη, τα μού-
σμουλα ή μέσκουλα, ή δέσπιλα είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, σε μέ-
ταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι φρούτα, που προέρχονται από τα ορεινά, κα-
ταπράσινα δάση της βροχερής Νοτιοανατολικής Κίνας. Από ‘κει εξαπλώθηκαν
σε όλον τον κόσμο. Συναντάμε το μούσμουλο και με διάφορες άλλες ονο-
μασίες, που κατά περιοχή είναι πιο οικείες, όπως για παράδειγμα: μέσκουλο,
μέσπιλο, δέσπολα, νέσπολα ή Ιαπωνικό δαμάσκηνο, ή δαμάσκηνο Μάλτας.
Το φυτό είναι ένας αειθαλής, μεγάλος θάμνος ή μικρό δέντρο. Η επίσημη βοτα-
νική ονομασία είναι Eriobotrya japonica.
Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι
ώριμα και έτοιμα για συλλογή την μέση της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο. Τα ώρι-
μα φρούτα έχουν μαλακή υφή. Εξωτερικά, η επιφάνεια του περιβλήματος είναι
ομαλή με χρυσοκίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Εσωτερικά, η σάρκα είναι λευκή ή