Page 104 - mag_119
P. 104
μούσμουλο
γλυκό του κουταλιού
υλικά • 1 κιλό ώριμα, γλυκά μούσμουλα,
πλυμένα • χυμός από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι: • 700 γρ. ζάχαρη • 300 ml νερό
• 2 ξυλάκια κανέλα • φλούδα από 1 λεμόνι
οδηγίες: Ξεφλουδίζουμε τα μούσμουλα, τα
κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε προσεχτικά
τα κουκούτσια (δεν τα πετάμε), φροντίζοντας να
μείνουν ολόκληρα τα κομμάτια. Τα βάζουμε σε
ένα μπολ και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμο-
νιού, για να μη μαυρίσουν.
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το
νερό, την κανέλα και τη φλούδα του λεμονιού και
τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε
τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δούμε το σιρόπι να δένει.
Ρίχνουμε στο σιρόπι τα μούσμουλα μαζί με τα υγρά τους. Το σιρόπι είναι πολύ
104 πυκνό τώρα, αλλά με τα υγρά που θα βγάλουν τα μούσμουλα θα αραιώσει. Σι-
γοβράζουμε για μισή ώρα, ανακατεύοντας με προσοχή, μέχρι τα μούσμουλα να
μαλακώσουν, αλλά να μη διαλυθούν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε
την κατσαρόλα με ένα καθαρό πανί και τα αφήνουμε για 1 βράδυ. Το άλλο πρωί
τα ξαναβάζουμε στη φωτιά και για περίπου 30 λεπτά ακόμη. Πετάμε την κανέλα
και τη φλούδα λεμονιού και μοιράζουμε το καυτό γλυκό σε ζεστά, αποστειρωμένα
βαζάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω. Καλή & γλυκιά επιτυχία!
λικέρ μούσμουλων
υλικά •200γρ κουκούτσια μούσμουλων
•500ml ρακή •450γρ ζάχαρη •750ml νερό
οδηγίες: Πλένουμε τα κουκούτσια και τα
απλώνουμε σ'ένα ταψί, τα σκεπάζουμε με
τούλι και τα αφήνουμε στον ήλιο για 6 μέρες.
Τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε βάζο
μαζί με τη ρακή και τα αφήνουμε σε σκοτεινό
μέρος για 3 μήνες. Μετά τους 3 μήνες βρά-
ζουμε για 3 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό να
κάνουμε ένα σιρόπι το αφήνουμε να κρυώσει
και το ρίχνουμε στο βάζο. Πετάμε τα κουκού-
τσια και βάζουμε το λικέρ μας σε μπουκάλια!