Page 101 - mag_119
P. 101

της Mιμίκας Μαντά




               πορτοκαλί, ανάλογα με τον τύπο της ποικιλίας. Κάθε καρπός περιέχει 3-5,  με-

               γάλα καφέ κουκούτσια, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή  στην χρήση, γιατί

               περιέχουν τοξικούς κυανογόνους γλυκοζίτες. Τα φύλλα της μουσμουλιάς, χρη-

               σιμοποιούνται για παρασκευή αφεψήματος σε διάφορα μέρη και θεωρούνται

               πολύτιμα στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.


               Μούσμουλα και υγεία


               • Τα μούσμουλα είναι πολύ χαμηλά σε θερμιδική αξία. Παρέχουν μόλις 47
               θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε

               πηκτίνη. Η πηκτίνη διατηρεί την υγρασία στο παχύ έντερο, κατά την διάρκεια

               διαφόρων  λειτουργιών και δρα ως υπακτικό. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα

               που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Βοηθάει επίσης στην προστασία του βλεννο-

               γόνου του παχέος εντέρου, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες.

               Έχει  αποδειχθεί ότι η πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μει-

               ώνοντας την επαναπορρόφηση της στο παχύ έντερο, επειδή δεσμεύεται από τα
               χολικά οξέα  με αποτέλεσμα στην αποβολή της από το σώμα.
                                                                                                                               101
               • Τα μούσμουλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης-Α (παρέχει περίπου

               1528 IU ανά 100g), και φαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, όπως εί-

               ναι το χλωρογενικό οξύ, το νεο-χλωρογενικό οξύ, το υδροξυβενζοϊκό οξύ, το
               φερουλοκυκουινικο οξύ (feruloylquinic), το προτοκατεχουικό (protocatechuic)

               οξύ, η  επικατεχίνη, το κουμαρικό οξέα και το φερουλικό οξύ. Τα ώριμα φρούτα

               έχουν υψηλότερη συγκέντρωση χλωρογενικού οξέος. Η βιταμίνη Α βοηθάει

               στην διατήρηση της ακεραιότητας των βλεννογόνων και του δέρματος. Εργα-

               στηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυσικών τροφών και φρού-

               των πλουσίων σε βιταμίνη-Α και σε φλαβονοειδή βοηθά στην προστασία των

               πνευμόνων και από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος της
               στοματικής κοιλότητας. Επίσης η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση

               και στην οδοντική υγεία.


               • Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν και  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως εί-

               ναι το φυλλικό οξύ, η βιταμίνης Β-6 και η νιασίνη και  επίσης περιέχουν μικρές
               ποσότητες  βιταμίνης-C.


               • Τα μούσμουλα, είναι επίσης  πλούσια σε κάλιο και μια καλή πηγή ασβε-
               στίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και άλλων μέταλλων. Το κάλιο είναι ένα
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106