Page 106 - mag_118
P. 106
ΔΙΑΤΡΟΦΉ & ΥΓΕΙΑ της Mιμίκας Μαντά
KΟΛΟΚΥΘΑ ΚΊΤΡΊΝΗ
Επιλογή
Κατά την αγορά, επιλέξτε κολοκύθες βαριές, με στεγνή και σκληρή φλούδα
χωρίς ρωγμές ή μαύρες κηλίδες. Οι ώριμες κολοκύθες έχουν πιο έντονο
πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα και πιο πλούσια γεύση.
Χρήσεις
Η κίτρινη κολοκύθα χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στην κουζίνα.
Ψητή ή μαγειρευτή σε σούπες και πουρέδες.
Σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, όπως πίτες και σάλτσες. Κολοκυθένιες,
Μπορεί να πολτοποιηθεί και να προστεθεί σε μαρμελάδες, γέμιση για γλυ-
κά ή σάλτσες.
Συντήρηση νόστιμες & νηστίσιμες
Ολόκληρη η κολοκύθα διατηρείται σε δροσερό, ξηρό μέρος για αρκετές
106 εβδομάδες. Κομμένη κολοκύθα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο και να
καταναλώνεται εντός 3-5 ημερών. Μπορεί να καταψυχθεί αφού ψηθεί ή γεύσεις!
πολτοποιηθεί για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Αντενδείξεις
Η κίτρινη κολοκύθα είναι γενικά ασφαλής για την πλειοψηφία των ανθρώ-
πων, ωστόσο, όπως όλα τα τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές
αντιδράσεις σε μερικά άτομα. Επίσης, λόγω της
περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, η υπερβολική
κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει
γαστρεντερικές διαταραχές, όπως
φούσκωμα ή αέρια. Άτομα που
έχουν ιστορικό πέτρας στα νεφρά ή
παθήσεων του πεπτικού συστήματος
θα πρέπει να συμβουλεύονται
το γιατρό τους πριν την κατανάλωση
μεγάλων ποσοτήτων.