Page 99 - mag_111_
P. 99

της Δήμητρας Ξενάκη











               διεγείρει την παραγωγή υδροχλωρικού                   Κατά την επιλογή, επιλέξτε μεσαίου με-

               οξέος από το στομάχι, προάγοντας έτσι                 γέθους φρούτα που είναι πλήρως ώρι-
               την πέψη. Επιπλέον, διευκολύνει τη                    μα και αναδίδουν ευχάριστο άρωμα.
               σύσπαση των μυών, συμπεριλαμβανο-                     Για να εκτιμήσετε την ωριμότητα, πιέ-

               μένης της καρδιάς, και συμμετέχει στη                 στε απαλά τα φρούτα.
               μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.                    Αποφύγετε τα υπερβολικά σκληρά

               • Καλή πηγή σιδήρου                                   αβοκάντο, και τα υπερβολικά μαλακά,
               Κάθε  κύτταρο του  σώματος  περιέχει                  ώριμα φρούτα, καθώς μπορεί να είναι

               σίδηρο. Αυτό το ορυκτό είναι απαραί-                  χυλώδη και να μην έχουν ωραία γεύ-
               τητο για τη μεταφορά οξυγόνου και το                  ση. Επιθεωρήστε την επιφάνεια για τυ-

               σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων                       χόν κοψίματα, ελαττώματα ή μώλωπες
               στο αίμα. Παίζει επίσης ρόλο στην πα-                 αποφύγετε να αγοράσετε τέτοια φρού-
               ραγωγή νέων κυττάρων, ορμονών και                     τα.

               νευροδιαβιβαστών (αγγελιοφόροι στις                   Αποθηκεύστε τα αβοκάντο σε δροσερό,
               νευρικές ώσεις). Πρέπει να σημειωθεί                  σκοτεινό μέρος. Εάν είναι άγουρα, σκε-

               ότι ο σίδηρος που περιέχεται σε τρόφι-                φτείτε να τα τυλίξετε σε χαρτί δίπλα σε                    99
               μα φυτικής προέλευσης απορροφάται                     μια ώριμη μπανάνα ή μήλο για να επι-

               λιγότερο καλά από τον οργανισμό σε                    ταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης.
               σχέση με τον σίδηρο που περιέχεται                    Τρόποι προετοιμασίας και

               σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ωστό-                   σερβιρίσματος
               σο, η απορρόφηση του σιδήρου από τα                   Το αβοκάντο έχει μια λεπτή γεύση ξη-
               φυτά ενισχύεται όταν καταναλώνεται με                 ρών  καρπών, λεία βουτυρώδη  υφή

               ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η                   και ήπια γεύση. Για να το απολαύσε-
               βιταμίνη C.                                           τε, κόψτε τα φρούτα κατά μήκος στο

               • Παρουσία χαλκού                                     κέντρο, κυκλώνοντας γύρω από τον
               σε σημαντικές ποσότητες                               σπόρο. Στρίψτε τα μισά σε αντίθετες κα-
               Ως συστατικό πολλών ενζύμων, ο χαλ-                   τευθύνσεις και διαχωρίστε τα απαλά.

               κός είναι απαραίτητος για το σχηματισμό               Αφαιρέστε τον σπόρο με ένα κουτάλι.
               της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου                  Ξεφλουδίστε το δέρμα ξεκινώντας από

               (μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για                 το άκρο του στελέχους χρησιμοποιώ-
               τη δομή και την επισκευή των ιστών)                   ντας τα δάχτυλά σας. Κόψτε τη σάρκα
               στο σώμα. Αρκετά ένζυμα που περιέ-                    σε κύβους  με ένα μαχαίρι.

               χουν χαλκό συμβάλλουν επίσης στην                     Για να αποφύγετε το ενζυματικό μαύρι-
               άμυνα του οργανισμού ενάντια στις                     σμα, πασπαλίστε ή ξεπλύνετε τα κομμέ-

               ελεύθερες ρίζες.                                      να τμήματα του φρούτου με χυμό λεμο-
               Επιλογή                                               νιού.
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104