Page 97 - mag_111_
P. 97

της Δήμητρας Ξενάκη










                                  ΑΒΟΚΑΝΤΟ
                                   ΑΒΟΚΑΝΤΟ





                                           & ΥΓΕΙΑ
                                           & ΥΓΕΙΑ







               Τα αβοκάντο είναι φρούτα με μοναδι-                   κού, στην παραγωγή γενετικού υλικού,
               κή  βουτυρώδη και διακριτική γεύση.                   στην αντίληψη της γεύσης, στην επού-

               Έχουν σχήμα αχλαδιού και προέρχο-                     λωση των πληγών και στην ανάπτυξη
               νται από την Κεντρική Αμερική. Δια-                   του εμβρύου. Ο ψευδάργυρος αλληλε-

               κρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά                πιδρά επίσης με τις ορμόνες του φύλου
               τους σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπα-                    και του θυρεοειδούς. Στο πάγκρεας
               ρά. Παρέχουν πολλές θερμίδες σε σύ-                   συμμετέχει  στη  σύνθεση  (παραγωγή),

               γκριση με τα περισσότερα φρούτα, Κα-                  αποθήκευση  και  απελευθέρωση  ιν-

               τατάσσονται όμως στα υγιεινά τρόφιμα,                 σουλίνης.                                                  97
               λόγω της αφθονίας των πολύ χρήσιμων                   • Διάφορα φλαβονοειδή πολυφαινολι-
               θρεπτικών συστατικών που περιέχουν                    κά αντιοξειδωτικά που προάγουν την

               και λόγω της θετικής συμβολής τους                    υγεία, όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη,
               στην υγεία.                                           ζεαξανθίνη, βήτα-καροτίνη και άλφα-

               Βοτανικά,  τα αβοκάντο  ανήκουν  στην                 καροτίνη. Αυτές οι ενώσεις δρουν ως
               οικογένεια Lauraceae,Το επιστημονικό                  προστατευτικοί σαρωτές ενάντια στις
               τους όνομα είναι Persea americana.                    ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από

               Αν και το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λι-               το οξυγόνο και τα αντιδραστικά είδη
               παρά, πρέπει να σημειωθεί ότι η κρε-                  οξυγόνου, τα οποία συμβάλλουν στη

               μώδης σάρκα του είναι μια αξιοσημεί-                  γήρανση και σε διάφορες ασθένειες
               ωτη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών                        Πηγή φυτικών ινών

               οξέων όπως το ελαϊκό και το παλμιτο-                  Με 3,6 g φυτικών ινών ανά 100 g σάρ-
               λεϊκό οξύ, μαζί με το ωμέγα-6 πολυα-                  κας, το αβοκάντο θεωρείται πλούσια

               κόρεστο λιπαρό οξύ, το λινολεϊκό οξύ.                 πηγή φυτικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες,
               Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξει-                που βρίσκονται μόνο στα φυτά, περι-
               δωτικά.                                               λαμβάνουν ένα σύνολο ουσιών που

               Μεταξύ των αντιοξειδωτικών, περιέ-                    δεν αφομοιώνονται από το σώμα. Μια
               χουν είναι:                                           δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες σχετί-

               • Ο Ψευδάργυρος, που συμμετέχει ιδι-                  ζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου
               αίτερα σε αντιδράσεις του ανοσοποιητι-                του παχέος εντέρου και μπορεί να βοη-
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102