Page 96 - mag_109n
P. 96
ΔΙΑΤΡΟΦΉ
Ή ΜΙΚΡΉ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΉΣ
ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Ο Ισπανός είχε την ιδέα να το σερ- αυτό χρησιμοποιήθηκε στην κατα-
βίρει ζεστό, με προσθήκη ζάχα- σκευή στερεής σοκολάτας, ενώ το
ρης και κανέλας. Σε αυτή τη μορ- υπόλοιπο κακάο σε σκόνη χρησι-
φή της, η σοκολάτα έγινε ιδιαίτερα μοποιήθηκε για να κάνει ρόφημα
αγαπητή με την αριστοκρατία. σοκολάτας καλύτερης ποιότητας.
Οι Ισπανοί δημιούργησαν κερδο- Ο van Houten ίδρυσε επίσης μια
φόρες φυτείες κακάο στις αποικί- μέθοδο αλκαλοποίησης που είχε
ες τους, στις οποίες μοναχοί ήταν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της
υπεύθυνοι για την παραγωγή και γεύσης και του χρώματος (Beckett
την επεξεργασία. Η τέχνη της πα- 1999, BCCCA website 2006, ICCO
ραγωγής σοκολάτας κρατήθηκε website, Kara chocolates website
μυστικό από την υπόλοιπη Ευρώ- 2003, McFadden 2000).
πη για σχεδόν έναν αιώνα. Η σο- Το 1847, η Βρετανική εταιρεία Fry
κολάτα τελικά έφτασε στις Αυλές ανάμειξε μαζικά κακάο με βούτυ-
96 της Ευρώπης κατά τη διάρκεια ρο κακάο και ζάχαρη για να δημι-
του 17ου αιώνα, όπου έγινε εξαι- ουργήσει μια νέα στερεά μορφή
ρετικά δημοφιλής. Το πρώτο καφέ της σοκολάτας. Οι οικογένειες των
που σέρβιρε σοκολάτα άνοιξε στο Κουακέρων της Μεγάλης Βρετα-
Λονδίνο το 1657. νίας (όπως οι Cadbury Brothers,
Μέχρι το 1730, η σοκολάτα ήταν οι Rowntrees και οι Terrys) ακο-
πλέον οικονομικά προσιτή σε λούθησαν το παράδειγμα του
όλους. Ουσιαστικά, η σοκολάτα Joseph Fry, σε μια προσπάθεια
στη στερεά μορφή που γνωρίζου- να προωθήσουν την κατανάλωση
με σήμερα ξεκίνησε να παράγεται σοκολάτας, σε αντίθεση με το αλ-
στην Ολλανδία κατά την εποχή της κοόλ. Η σοκολάτα γάλακτος ανα-
Βιομηχανικής Επανάστασης. Το πτύχθηκε το 1876, στο Vevey της
1828, ο Coenraad Johannes van Ελβετίας από τον Daniel Peter, σε
Houten κατοχύρωσε με δίπλωμα συνεργασία με τον Henri Nestlé.
ευρεσιτεχνίας, την πρέσα του κα- Ο Peter συνδύασε τη σκόνη κα-
κάο, μια συσκευή με τη βοήθεια κάο με συμπυκνωμένο γάλα, που
της οποίας εξάγεται περίπου το παρείχε η εταιρεία του Nestlé. Το
70% του βουτύρου του κακάο από επιπλέον νερό του γάλακτος αφαι-
τους κόκκους κακάο. Το λίπος ρέθηκε από το τελικό προιόν με τη