Page 96 - mag_109n
P. 96

ΔΙΑΤΡΟΦΉ

                  Ή ΜΙΚΡΉ ΙΣΤΟΡΙΑ

                               ΤΉΣ

                       ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


               Ο Ισπανός είχε την ιδέα να το σερ-                    αυτό χρησιμοποιήθηκε στην κατα-

               βίρει ζεστό, με προσθήκη ζάχα-                        σκευή στερεής σοκολάτας, ενώ το
               ρης και κανέλας. Σε αυτή τη μορ-                      υπόλοιπο κακάο σε σκόνη χρησι-

               φή της, η σοκολάτα έγινε ιδιαίτερα                    μοποιήθηκε για να κάνει ρόφημα

               αγαπητή με την αριστοκρατία.                          σοκολάτας  καλύτερης  ποιότητας.
               Οι Ισπανοί δημιούργησαν κερδο-                        Ο van Houten ίδρυσε επίσης μια

               φόρες φυτείες κακάο στις αποικί-                      μέθοδο αλκαλοποίησης που είχε

               ες τους, στις οποίες μοναχοί ήταν                     ως  αποτέλεσμα  τη  βελτίωση  της
               υπεύθυνοι για την παραγωγή και                        γεύσης και του χρώματος (Beckett

               την επεξεργασία. Η τέχνη της πα-                      1999, BCCCA website 2006, ICCO

               ραγωγής  σοκολάτας  κρατήθηκε                         website, Kara chocolates website
               μυστικό από την υπόλοιπη Ευρώ-                        2003, McFadden 2000).

               πη για σχεδόν έναν αιώνα. Η σο-                       Το 1847, η Βρετανική εταιρεία Fry

               κολάτα τελικά έφτασε στις Αυλές                       ανάμειξε μαζικά κακάο με βούτυ-
   96          της  Ευρώπης  κατά  τη  διάρκεια                      ρο κακάο και ζάχαρη για να δημι-

               του 17ου αιώνα, όπου έγινε εξαι-                      ουργήσει μια νέα στερεά μορφή

               ρετικά δημοφιλής. Το πρώτο καφέ                       της σοκολάτας. Οι οικογένειες των
               που σέρβιρε σοκολάτα άνοιξε στο                       Κουακέρων της Μεγάλης Βρετα-

               Λονδίνο το 1657.                                      νίας (όπως οι Cadbury Brothers,

               Μέχρι το 1730, η σοκολάτα ήταν                        οι Rowntrees και οι Terrys) ακο-
               πλέον οικονομικά προσιτή σε                           λούθησαν το παράδειγμα του

               όλους. Ουσιαστικά, η σοκολάτα                         Joseph  Fry,  σε  μια  προσπάθεια

               στη στερεά μορφή που γνωρίζου-                        να προωθήσουν την κατανάλωση
               με σήμερα ξεκίνησε να παράγεται                       σοκολάτας, σε αντίθεση με το αλ-

               στην Ολλανδία κατά την εποχή της                      κοόλ. Η σοκολάτα γάλακτος ανα-

               Βιομηχανικής Επανάστασης. Το                          πτύχθηκε το 1876, στο Vevey της
               1828, ο Coenraad Johannes van                         Ελβετίας από τον Daniel Peter, σε

               Houten κατοχύρωσε με δίπλωμα                          συνεργασία με τον Henri Nestlé.

               ευρεσιτεχνίας, την πρέσα του κα-                      Ο Peter συνδύασε τη σκόνη κα-
               κάο, μια συσκευή με τη βοήθεια                        κάο με συμπυκνωμένο γάλα, που

               της οποίας εξάγεται περίπου το                        παρείχε η εταιρεία του Nestlé. Το
               70% του βουτύρου του κακάο από                        επιπλέον νερό του γάλακτος αφαι-

               τους κόκκους κακάο. Το λίπος                          ρέθηκε από το τελικό προιόν με τη
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101