Page 95 - mag_109n
P. 95
της Δήμητρας Ξενάκη
Το κακάο διαδραμάτισε σημαντι- ότι ο αυτοκράτορας των Αζτέκων
κό ρόλο στη ζωή των Αζτέκων, Μοντεζούμα έπινε 50 μερίδες του 95
πολύ πριν από την άφιξη των Ευ- αφεψήματος αυτού κάθε μέρα.
ρωπαίων στο Νέο Κόσμο. Οι κόκ- Ο επόμενος μεγάλος σταθμός
κοι κακάο χρησιμοποιούνταν ως στην ιστορία της σοκολάτας ήρθε
νόμισμα και ως βάση για την πα- μετά την ανακάλυψη της Αμερι-
ραγωγή ενός ροφήματος σοκολά- κής το 1492. Επιστρέφοντας στην
τας που καταναλωνόταν από την Ευρώπη, ο Χριστόφορος Κολόμ-
“ελίτ”. Ωστόσο, η εκδοχή αυτή της βος παρουσίασε τη σοκολάτα στην
σοκολάτας ήταν πολύ διαφορετι- Ισπανική Αυλή. Παρ’ όλα αυτά, οι
κή από αυτή που σήμερα έχουμε εμπορικές δυνατότητες του νέου
συνηθίσει. Ήταν πικρή και αρκε- αυτού αγαθού έγιναν για πρώ-
τά καυτερή, λόγω της προσθήκης τη φορά αντιληπτές από τον Don
πιπεριών τσίλι, ενώ περιείχε και Hernando Cortez. Ο Cortez είχε
καλαμπόκι, μέλι και βανίλια. Πα- δοκιμάσει το αφέψημα στην αυλή
ρασκευαζόταν από το ψήσιμο και του Μοντεζούμα κατά την Ισπανι-
το άλεσμα των κόκκων του κακάο, κή εισβολή του 1519 και θεώρησε
στους οποίους στη συνέχεια πρό- ότι η γεύση του ήταν πάρα πολύ
σθεταν νερό. Σήμερα γνωρίζουμε ισχυρή για τα ευρωπαϊκά γούστα.