Page 100 - mag_107_N
P. 100

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΉΤΑ                                          της Δήμητρας Ξενάκη











               Σάμος                                                 Μυτιλήνη

               Χοιροσφάγια - Πηχτή: Βρασμένο                         Πλατσέδα: Γλυκά πιτάκια με καρύδι

               χοιρινό κρέας με λεμόνι, το οποίο                     Λασίθι: Τηγανητό Συκώτι

               πήζει λόγω του λίπους                                 Κρήτη: χοιρινό κρέας (όπως γου-

               Σύρος                                                 ρουνόπουλο στον ξυλόφουρνο με

               Κουνουπίδι ή Μπρόκολο και Ψάρι                        λεμονόφυλλα), λουκάνικα, λουκά-
                                                                     νικα, απάκια, σύγκλινο, τσιγαρίδες,
               Παραμονή των Χριστουγέννων                            γαλοπούλα, Χριστόψωμο, γιαουρτό-

               Πόρος: Χοιρινό με Σέλινο                              πιτα, σαρικόπιτες, σφακιανές πίτες.









                                   Διατροφικά Έθιμα και Παραδόσεις


                  Στις βόρειες περιοχές της Ελλάδας, το χοιρινό κρέας σερβίρεται συχνά με
   100            λάχανο τουρσί.


                  Θράκη: την παραμονή των Χριστουγέννων, στο τραπέζι υπήρχαν εννέα δια-
                  φορετικά εδέσματα, άβραστα και νηστίσιμα, συμβολίζοντας την αφθονία φα-

                  γητών όλο τον χρόνο. Επίσης το μέλι, το κρασί, το μήλο και η πίτα δεν λείπει
                  από κανένα τραπέζι και όλα αυτά έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

                  Στη Σπάρτη, οι νοικοκυρές πλάθουν με υπομονή την κουλούρα και τη κά-
                  νουν σε σχήμα σταυρού και όχι στρογγυλό. Κάθε άκρη τη στολίζουν με αμύ-
                  γδαλα και καρύδια.

                  Στα νησιά τα αμυγδαλωτά και οι δίπλες γλυκαίνουν το γιορτινό τραπέζι.

                  Κρήτη: Μετά την εκκλησία μοιράζουν κρέας, κρασί και κουλούρι.

                  Κεντρική, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια: Το χοιρινό κρέας και η «γουρουνο-
                  χαρά» αποτελούσε μία ιεροτελεστία και όλα γιορτινά εδέσματα φτιάχνονταν
                  με βάση το χοιρινό κρέας! Οι γυναίκες στη συνέχεια καταπιάνονταν να φτιά-

                  ξουν τη «λίπα» και την «αλευριά», ενώ οι άντρες έτρωγαν την τηγανιά και
                  γλεντούσαν.

                  Τα διάφορα μέρη του κρέατος προορίζονταν για διαφορετικά φαγητά όπως
                  για λουκάνικα, για πηχτή, για «πασπαλά».

                  Ποντιακοί Λαχανοντολμάδες: Άλλο ένα γιορτινό φαγητό που έχει συμβολική
                  σημασία, καθώς το τύλιγμα των φύλλων του λάχανου συμβολίζει τα σπάρ-

                  γανα του Χριστού.
   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105