Page 99 - mag_107_N
P. 99
της Δήμητρας Ξενάκη
Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρος λοπούλα γεμιστή, μπάμπες, πηχτή,
και Θράκη πατσάς, ψητά κρέατα, χριστόψωμο,
πίτες, μελομακάρονα, δίπλες, κα-
Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης ρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο, ρα-
Μσούρα: Πρόκειται για μία τριλογία βανί, κουραμπιέδες
από χοιρινό κρέας, μοσχάρι και κο- Μπάμπες: βρασμένο το παχύ έντε-
τόπουλο σιγοβρασμένα με λαχανικά ρο και παραγεμισμένο με συκώτι,
και ρύζι στο φούρνο. σπλήνα, μυρωδικά και μπαχαρικά.
Θράκη: Μπάμπο. Χοιρινό με μπό- Το χρώμα της σπλήνας έχει συμ-
λικα μυρωδικά και μπαχαρικά, το βολική σημασία: αν είναι καθαρό,
οποίο σιγοβράζει όλο το βράδυ, είναι καλός οιωνός, αν είναι κίτρι-
ώστε να είναι έτοιμο και ζεστό το νο και χαραγμένο, είναι δυσοίωνο
πρωί, μετά τη θεία λειτουργία των σημάδι.
Χριστουγέννων.
Ζαγοροχώρια: Σπάργανα. Ένα γλυ- Πελοπόννησος
κό που μοιάζει με τηγανίτες. Συμ- γουρουνόπουλο στο φούρνο 99
βολίζει τα σπάργανα του Χριστού Αρκαδία: Κρεατόπιτα
στη Φάτνη Μάνη: Λαλάγγια ή Τηγανίδες
Γιάννενα: αγριογούρουνο σαλμί, Χριστουγεννιάτικο γλυκό
μπακλαβαδάκια Επτάνησα
Ήπειρος: λαχανοντολμάδες, πίτες
(όπως το κουσμέρι, η κρεατόπιτα, Πουτρίδα: Χοιρινό με «κάβολε» ή
η μπατσάρα, η γαλατόπιτα, η γλυκιά με «μάπα» δηλαδή κουνουπίδι ή
κολοκυθόπιτα), μελομακάρουνα λάχανο.
(όπως τα αποκαλούν οι Ηπειρώτες). Λευκάδα: Κόκορας ή βοδινό μακα-
Τρίκαλα: γουρνάδα, κοντοσούφλι ρονάδα
Γουρνάδα: Ψητό χοιρινό κρέας. Επίσης φτιάχνουν την κουλούρα,
Κοντοσούφλι: κομματάκια χοιρινού, ένα είδος ψωμιού αλλά και την λα-
στη θράκα, πασπαλισμένα με μπό- δόπιτα.
λικο αλάτι. Το ψήνουν το βράδυ των Νησιά
Χριστουγέννων. Γιαπράκια: Ντολμαδάκια, όπου το
Στερεά Ελλάδα τύλιγμα του λάχανου ή αμπελόφυλ-
Χοιρινό με σέλινο, κοτόσουπα, γα- λου γύρω από τον κιμά συμβολίζει
το φάσκιωμα του Χριστού.