Page 99 - mag_107_N
P. 99

της Δήμητρας Ξενάκη











               Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρος                                λοπούλα γεμιστή, μπάμπες, πηχτή,

               και Θράκη                                             πατσάς, ψητά κρέατα, χριστόψωμο,
                                                                     πίτες, μελομακάρονα, δίπλες, κα-
               Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης                              ρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο, ρα-
               Μσούρα: Πρόκειται για μία τριλογία                    βανί, κουραμπιέδες

               από χοιρινό κρέας, μοσχάρι και κο-                    Μπάμπες: βρασμένο το παχύ έντε-
               τόπουλο σιγοβρασμένα με λαχανικά                      ρο και παραγεμισμένο με συκώτι,

               και ρύζι στο φούρνο.                                  σπλήνα, μυρωδικά και μπαχαρικά.
               Θράκη: Μπάμπο. Χοιρινό με μπό-                        Το χρώμα της σπλήνας έχει συμ-

               λικα μυρωδικά και μπαχαρικά, το                       βολική σημασία: αν είναι καθαρό,

               οποίο σιγοβράζει όλο το βράδυ,                        είναι καλός οιωνός, αν είναι κίτρι-
               ώστε να είναι έτοιμο και ζεστό το                     νο και χαραγμένο, είναι δυσοίωνο
               πρωί, μετά τη θεία λειτουργία των                     σημάδι.

               Χριστουγέννων.

               Ζαγοροχώρια: Σπάργανα. Ένα γλυ-                       Πελοπόννησος
               κό που μοιάζει με τηγανίτες. Συμ-                     γουρουνόπουλο στο φούρνο                                   99

               βολίζει τα σπάργανα του Χριστού                       Αρκαδία: Κρεατόπιτα
               στη Φάτνη                                             Μάνη: Λαλάγγια ή Τηγανίδες

               Γιάννενα:  αγριογούρουνο σαλμί,                       Χριστουγεννιάτικο γλυκό

               μπακλαβαδάκια                                         Επτάνησα

               Ήπειρος: λαχανοντολμάδες, πίτες
               (όπως το κουσμέρι, η κρεατόπιτα,                      Πουτρίδα: Χοιρινό με «κάβολε» ή

               η μπατσάρα, η γαλατόπιτα, η γλυκιά                    με «μάπα» δηλαδή κουνουπίδι ή
               κολοκυθόπιτα), μελομακάρουνα                          λάχανο.

               (όπως τα αποκαλούν οι Ηπειρώτες).                     Λευκάδα: Κόκορας ή βοδινό μακα-
               Τρίκαλα: γουρνάδα, κοντοσούφλι                        ρονάδα

               Γουρνάδα: Ψητό χοιρινό κρέας.                         Επίσης φτιάχνουν την κουλούρα,

               Κοντοσούφλι: κομματάκια χοιρινού,                     ένα είδος ψωμιού αλλά και την λα-
               στη θράκα, πασπαλισμένα με μπό-                       δόπιτα.

               λικο αλάτι. Το ψήνουν το βράδυ των                    Νησιά
               Χριστουγέννων.                                        Γιαπράκια: Ντολμαδάκια, όπου το

               Στερεά Ελλάδα                                         τύλιγμα του λάχανου ή αμπελόφυλ-


               Χοιρινό με σέλινο, κοτόσουπα, γα-                     λου γύρω από τον κιμά συμβολίζει
                                                                     το φάσκιωμα του Χριστού.
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104