Page 62 - mag_01
P. 62

Συνταγές με Ρακή



            Μια μαντινάδα λέει...



            Όντε νηστεύω το νερό, ρακή βάνω και πίνω. Είτε το λέμε ρακή, είτε τσικου-
            διά, είτε τσίπουρο ή ακόμη και ούζο, είναι βέβαιο ότι κάθε περιοχή της πατρί-
            δας μας έχει αυτό το αγνό υπέροχο ποτό που συντροφεύει την παρέα ή τη μο-
            ναξιά μας και το έχει κάνει από μαντινάδα έως τραγούδι (Άγιο τσιπουράκι...)
            Δοκιμάστε το, χρησιμοποιήστε το και σίγουρα θα το απολαύσετε.


                        Ρακόμελο

                        Υλικά:
                        • 1 κιλό ρακή
                        • 1 ποτήρι μέλι
                        • ½ ποτήρι ζάχαρη
                        •  2-3 φλούδες κανέλα,
                        •  Γαρύφαλο ή 1 κουτ. Γλυκού γλυκάνισο

                        Εκτέλεση:
                        Βάζω την ρακή, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια
                        βράση σε μια κατσαρόλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι
                        βάζω ένα ποτήρι νερό, γαρύφαλο ή ένα κουταλάκι του
                        γλυκού γλυκάνισο και τις φλούδες κανέλα και τα βράζω
                        για αρκετή ώρα. Σουρώνω τα μυρωδικά και
                        το προσθέτω στη ρακή αφήνοντας να πάρει μία βράση.
                        Μερικοί προσθέτουν κι ένα ποτηράκι κονιάκ. Όταν κρυώσει,
                        τη βάζω σε μπουκάλι και σε κάθε μπουκάλι βάζω λίγη κανέλα
                        σε φλούδα.
                Μεθυσμένα από Ρακή Σπαράγγια με Κινόα


                 Υλικά:
                 • 1 κούπα κινόα
                 • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
                 • 1 πράσο ψιλοκομμένο
                 • 250 γρ. σπαράγγια
                 • μερικά μανιτάρια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
                 • 1 κούπα αρακά
                 • 1/3 κούπας ρακή
                 • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
                 • ελαιόλαδο
                 • αλάτι, πιπέρι, κάρυ
                 • βιολογικό ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
                 • κάπαρη (προαιρετικά)
                 Εκτέλεση:
                 Ψιλοκόβουμε τα σπαράγγια και τα βάζουμε μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και
                 πράσο να σοταριστούν μέσα στο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη κινόα, τον αρακά,
                 τα μπαχαρικά μας και σβήνουμε με τη ρακή. Ρίχνουμε τρεις κούπες νερό και ανά διαστήματα
                 ανακατεύουμε μέχρι να πιεί το ζουμάκι. Κατά το σερβίρισμα αν θέλουμε προσθέτουμε και
                 κάπαρη.



              Τις συνταγές αυτές τις “διαλέξαμε” από το Ιnternet!
    62
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67