Page 70 - mag_02
P. 70

Μαγειρεύουμε ...χαλλλλλαρά!







                                                     από τον Ηλία Σέντρη







               Το μυστικό για ένα «καλό
               μαγείρεμα»  είναι να μην έχουμε
               ΑΓΧΟΣ, γιατί θα βγει στο φαγητό.
               Το βασικότερο υλικό για
               την μαγειρική είναι η ψυχολογία,

               να ΑΓΑΠΑΜΕ αυτό που κάνουμε
               όπως σε όλες τις δουλειές.
               Μια βοήθεια είναι να χρησιμοποι-
               ούμε καλά υλικά, σωστές τεχνικές.
               Ας ξεκινήσουμε πρώτα να
               οργανώσουμε την κουζίνα μας!
               Να έχουμε τα μπαχαρικά μας, τα

               εργαλεία μας, το μποστανάκι μας
    70         (μια γλάστρα με ρίγανη, μια άλλη

               με δυόσμο, με μαντζουράνα, με                       Βασική Συνταγή με μερικά TIPS!
               θυμάρι, δενδρολίβανο, αρμπαρό-                     ΨΩΜΙ ΑΣΠΡΟ
               ριζα, βασιλικό, κτλ..). Και μόνο που               ◗ 500γ. αλεύρι 70% Μαλακό
               τα βλέπουμε μας δίνουνε έμπνευ-                    (μπορείτε να το αγοράσετε χύμα από
               ση για μια καινούργια συνταγή.                     φούρνο είναι και πιο φτηνό)
               Όταν πάμε για ψώνια, ειδικά στο                    ◗ 270γ.  νερό χλιαρό
               σούπερ Μάρκετ να μη πηγαίνουμε                     (όχι πάνω από 40°) στους 50° η μαγιά

               με άδειο στομάχι γιατί ο λογαρια-                  αδρανοποιείται
               σμός δεν θα είναι ο ίδιος με το αν                 ◗ 6 γ. Αλάτι
                                                                  (στη μαγειρική χρησιμοποιούμε σε κάθε
               ήταν γεμάτο.                                       κιλό φαγητού μέχρι 12-18γ. αλάτι γενικά)
               Ένα βασικό αγαθό στην διατροφή                     ◗ 12γ ζάχαρη
               μας είναι το ψωμί, γι’ αυτό σήμερα                 ◗ 30γ λιπαρό στοιχείο
               θα φτιάξουμε ψωμί                                  (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή βούτυρο)
               Με αυτή την συνταγή                                ◗ 30γ. μαγιά νωπή ή 9γ. ξερή.

               “MULTI RECIPES” ή “ΑΛΛΙΩΣ
               ΠΟΛΥ - ΣΥΝΤΑΓΗ” μπορούμε                           Τρόπος Παρασκευής
                                                                  Γιά προζύμι με το νερό, μαγιά, ζάχαρη και
               να φτιάξουμε ψωμί με ό,τι γεύση                    100 γ. αλεύρι από τα 500γ. το αφήνουμε 15
               θέλουμε, πίτσα, πεινιρλί, φοκάτσα,                 λεπτά. Όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
               λουκουμάδες με μέλι, κουλούρι                      Secret: πρέπει να ζυμωθεί πολύ καλά (μίξερ
               Θεσσαλονίκης και ό,τι έμπνευση                     20 λεπτά, στο χέρι 35 λεπτά). Το αφήνουμε να
               έχουμε.                                            ξεκουραστεί 30 λεπτά.
                                                                  Το «κόβουμε» όπως το θέλουμε (καρβέλια,
                                     HÏ›a˜ ™¤ÓÙÚ˘                μπαγκέτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, πεινιρλί,

                                                                  κτλ) Το αφήνουμε να γίνει, τα ψεκάζουμε με
                                                                  λίγο νερό και το ψήνουμε στο φούρνο 160°.
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75