Page 85 - mag_10
P. 85

hot dog για παιδιά  Λικέρ Amaretto




















                 Υλικά
                 • 1/2 λίτρο αλκοόλ 90°
                 • 1/2 λίτρο νερό
                 • 350 γρ. ψιλή ζάχαρη (ή άχνη)
                 • 250 γρ. αμύγδαλα

                 Εκτέλεση:
                 Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε/τρίβουμε σε όσο πιο μι-
                 κρά κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο να μουλιάσουν, να
                 "ψηθούν", μέσα στο αλκοόλ. Κλείνουμε ερμητικά το βάζο και το αφήνουμε
                 να ξεκουρασθεί σε σκοτεινό και, παράλληλα, στεγνό και δροσερό μέρος
                 για ένα μήνα, αναδεύοντάς το ανά διαστήματα.
                 Στο τέλος αυτού του χρόνου, βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη
                 και, όταν αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουμε                                      85
                 ένα σιρόπι.
                 Φιλτράρουμε το εκχύλισμα αλκοόλ και αμύγδαλων, αρχικά με ψιλό σουρωτή-
                 ρι (για να κατακρατηθούν τα περισσότερα και πιο μεγάλα κομμάτια του αμύ-
                 γδαλου) και στη συνέχεια, για δεύτερη φορά, αφού του έχουμε βάλει και ένα
                 καθαρό και πολύ ψιλό τούλι εσωτερικά (για να κατακρατήσει και τα μικρότερα
                 αιωρούμενα στερεά κομματάκια).
                 Προσθέτουμε το σιρόπι μας στο φιλτραρισμένο εκχύλισμα. Είναι σημαντικό
                 να αφήσουμε το σιρόπι να κρυώσει (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) πριν το
                 προσθέσουμε στο αλκοόλ, εάν θέλουμε ένα λικέρ πραγματικά διαυγές και
                 φωτεινό.
                 Αδειάζουμε σε μπουκάλι και το αφήνουμε σε δροσερό και στεγνό μέρος για
                 90-100 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.

                 Tips:
                 *Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πικραμύγδαλα αντί για γλυκά αμύγδαλα, χωρίς να είναι
                 όμως απαραίτητο. Σε αυτή τη περίπτωση, η γεύση του λικέρ θα είναι σαφώς πιο έντονη, θα
                 είναι πιο "amaro".
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90