Page 89 - mag_22
P. 89

λεμονόπιτα




                                                                                                                                89

               υλικά για τη βάση                     εκτέλεση
               •  1 φλ. βούτυρο                      Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη βανίλια.
               •  1/3 φλ. ζάχαρη                     Προσθέτουμε το αλεύρι και το κονιάκ και ανακατεύουμε να
               •  2 αυγά                             γίνει λείο το μείγμα. Το βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευ-
               •  3 κουταλιές κονιάκ                 ρωμένη φόρμα ταρτιέρα με διάμετρο 30 εκατοστά. Το ψή-
               •  1 βανίλια                          νουμε γύρω στα 15-20 λεπτά. Mέχρι να ροδίσει.
               •  3 φλ. φαρίνα Γιώτης
                                                     Το αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε την κρέμα: Σε
               για την κρέμα                         ένα κατσαρολάκι βάζουμε το  αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το

               •  100 γρ. κόρν-φλάουρ                αλάτι, τη ζάχαρη και το κρύο νερό. Τα ανακατεύουμε καλά,
               •  60 γρ. αλεύρι                      προσθέτουμε το ζεστό νερό και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά
               •   ½ φλιτζάνι ζάχαρη                 να πάρει 2-3 βράσεις.
               •  4 κρόκοι αυγών                     Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μπολ και τους προσθέτουμε
               •   60 γρ. φρέσκο βούτυρο             στο μείγμα λίγο - λίγο ανακατεύοντας γρήγορα. Κατεβάζου-
                  μαλακό                             με από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών, το ξύ-
               •  λίγο αλάτι                         σμα και το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να γίνει
               •  1 φλ. ζεστό νερό
               •  1 φλ. κρύο νερό                    λεία η κρέμα μας.
               •  χυμό 2 λεμονιών                    Για τη μαρέγκα: χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα
               •  ξύσμα ενός λεμονιού                προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη τις σταγόνες του λεμονιού
                                                     και τη βανίλια.
               και για τη μαρέγκα                    Στρώνουμε την κρέμα επάνω στη βάση και από πάνω βά-
               •  5 ασπράδια αυγών                   ζουμε τη μαρέγκα, με σπάτουλα να κάνει κορυφές.
               •  ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
               •  άρωμα βανίλιας                     Ψήνουμε το γλυκό στους 170 βαθμούς στη μεσαία σκάλα
               •  ελάχιστο χυμό λεμονιού             μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα.
   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94