Page 89 - mag_22
P. 89
λεμονόπιτα
89
υλικά για τη βάση εκτέλεση
• 1 φλ. βούτυρο Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη βανίλια.
• 1/3 φλ. ζάχαρη Προσθέτουμε το αλεύρι και το κονιάκ και ανακατεύουμε να
• 2 αυγά γίνει λείο το μείγμα. Το βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευ-
• 3 κουταλιές κονιάκ ρωμένη φόρμα ταρτιέρα με διάμετρο 30 εκατοστά. Το ψή-
• 1 βανίλια νουμε γύρω στα 15-20 λεπτά. Mέχρι να ροδίσει.
• 3 φλ. φαρίνα Γιώτης
Το αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε την κρέμα: Σε
για την κρέμα ένα κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το
• 100 γρ. κόρν-φλάουρ αλάτι, τη ζάχαρη και το κρύο νερό. Τα ανακατεύουμε καλά,
• 60 γρ. αλεύρι προσθέτουμε το ζεστό νερό και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά
• ½ φλιτζάνι ζάχαρη να πάρει 2-3 βράσεις.
• 4 κρόκοι αυγών Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μπολ και τους προσθέτουμε
• 60 γρ. φρέσκο βούτυρο στο μείγμα λίγο - λίγο ανακατεύοντας γρήγορα. Κατεβάζου-
μαλακό με από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών, το ξύ-
• λίγο αλάτι σμα και το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να γίνει
• 1 φλ. ζεστό νερό
• 1 φλ. κρύο νερό λεία η κρέμα μας.
• χυμό 2 λεμονιών Για τη μαρέγκα: χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα
• ξύσμα ενός λεμονιού προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη τις σταγόνες του λεμονιού
και τη βανίλια.
και για τη μαρέγκα Στρώνουμε την κρέμα επάνω στη βάση και από πάνω βά-
• 5 ασπράδια αυγών ζουμε τη μαρέγκα, με σπάτουλα να κάνει κορυφές.
• ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
• άρωμα βανίλιας Ψήνουμε το γλυκό στους 170 βαθμούς στη μεσαία σκάλα
• ελάχιστο χυμό λεμονιού μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα.