Page 90 - mag_031
P. 90

ΟΣΠΡΙΑ






                Ο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

                ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ




               Ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα από τότε που άρ-

               χισε τη συστηματική καλλιέργεια των οσπρίων και δημητριακών. Είχε πια

               την δυνατότητα να αποθηκεύει τροφές και να τις χρησιμοποιεί κατά τις

               ημέρες εκείνες που είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε για λόγους υγείας
               δεν μπορούσε να βρεί την τροφή του στη φύση.


   90          Στον ελλαδικό χώρο η διατροφή των ανθρώπων με όσπρια χρονολο-
               γείται πέραν της 2ης χιλιετίας π.Χ. Ειδικές αναλύσεις των περιεχομένων

               διαφόρων αγγείων που βρίσκονται στις ανασκαφές (πχ χύτρες) αποκα-

               λύπτουν τη χρήση των οσπρίων. Σε αιγυπτιακό πάπυρο έχει βρεθεί

               συνταγή με βάση τα κρητικά κουκιά ενώ ανάλυση σε αγγείο

               της μυκηναϊκής εποχής αποκαλύπτει υπολείμματα φαγητού ρε-
               βίθια με κρέας!

               Σήμερα γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα της κλασικής εποχής μαγείρευαν

               μεταξύ άλλων, όσπρια όπως λάθυρος (φάβα), όροβος (ρόβι), άρακος

               (αρακάς), φακός  (φακή), λούπινα κ.ά.

               Η κατανάλωση οσπρίων, όπως στην αρχαιότητα έτσι και σήμερα είναι

               άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκευτική λατρεία. Η ορθόδοξη Χριστιανική

               νηστεία κυριαρχείται από τη χρήση οσπρίων με ή χωρίς τη χρήση του λα-

               διού.  Θα σας παρουσιάσουμε μια συνταγή σαλάτας οσπρίων με

               βάση τα ρεβίθια.
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95