Page 99 - mag_76
P. 99

της Δήμητρας Ξενάκη

                                                                                               PhD in Molecular &
                                                                                     Structural Chemistry of Foods






                που θα ήταν αρνητικό για το περιβάλλον.                παρά και πόσο αλάτι περιέχεται σε κάθε

                Κανένα τρόφιμο, δεν μπορεί να κριθεί                   μερίδα των προϊόντων, και τι αντιπροσω-
                γενικά υγιεινό  ή ανθυγιεινό για τον άν-               πεύει η κάθε ποσότητα ως ποσοστό των
                θρωπο, αν δεν εντάσσεται σε ένα υγιές                  καθημερινών διατροφικών αναγκών

                και ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο.                   ενός μέσου υγιούς ενήλικα.)

                (Το σύστημα αναγραφής των σηπ (προ-                    Παρατήρηση:  οι ανάγκες ενός ατόμου
                σλαμβανόμενες ποσότητες Αναφοράς ή                     ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία, το βά-
                GDAs), μας δίνει μια πρώτη άμεση εικό-                 ρος, το ύψος, το φύλο και το επίπεδο φυ-

                να για την περιεκτικοτητα του τροφίμου                 σικής δραστηριότητας. συνεπώς, οι πλη-
                σε συστατικά επιβλαβή για την υγεία όταν               ροφορίες, που παρέχονται αποτελούν
                λαμβάνονται συνεχώς και σε μεγάλη πο-                  απλώς έναν οδηγό και δεν θα πρέπει να

                σότητα.                                                εκλαμβάνονται ως εξατομικευμένη συμ-
                Τα  σηπ  εμφανίζουν  πόσες  θερμίδες,                  βουλή.

                πόσα σάκχαρα,  λιπαρά,  κορεσμένα  λι-



                                                                                                                                99
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104