Page 99 - mag_76
P. 99
της Δήμητρας Ξενάκη
PhD in Molecular &
Structural Chemistry of Foods
που θα ήταν αρνητικό για το περιβάλλον. παρά και πόσο αλάτι περιέχεται σε κάθε
Κανένα τρόφιμο, δεν μπορεί να κριθεί μερίδα των προϊόντων, και τι αντιπροσω-
γενικά υγιεινό ή ανθυγιεινό για τον άν- πεύει η κάθε ποσότητα ως ποσοστό των
θρωπο, αν δεν εντάσσεται σε ένα υγιές καθημερινών διατροφικών αναγκών
και ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο. ενός μέσου υγιούς ενήλικα.)
(Το σύστημα αναγραφής των σηπ (προ- Παρατήρηση: οι ανάγκες ενός ατόμου
σλαμβανόμενες ποσότητες Αναφοράς ή ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία, το βά-
GDAs), μας δίνει μια πρώτη άμεση εικό- ρος, το ύψος, το φύλο και το επίπεδο φυ-
να για την περιεκτικοτητα του τροφίμου σικής δραστηριότητας. συνεπώς, οι πλη-
σε συστατικά επιβλαβή για την υγεία όταν ροφορίες, που παρέχονται αποτελούν
λαμβάνονται συνεχώς και σε μεγάλη πο- απλώς έναν οδηγό και δεν θα πρέπει να
σότητα. εκλαμβάνονται ως εξατομικευμένη συμ-
Τα σηπ εμφανίζουν πόσες θερμίδες, βουλή.
πόσα σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λι-
99