Page 98 - mag_76
P. 98

ΔΙΑΤΡοφή & υΓεΙΑ


                Να καταναλώνουμε ή όχι τρόφιμα με
               φοινικελΑιο;






               νται με τη σταδιακή κατάργηση των μερι-               όσο και trans-λιπαρά μπορούν να αυ-
               κώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων,                     ξήσουν τα επίπεδα LDL (κακής) χολη-

               τα οποία αποτελούν πηγή ανεπιθύμητων                  στερόλης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα κο-
               τρανς λιπαρών ουσιών (σημειώστε ότι τα                ρεσμένα  λίπη,  τα  trans-λίπη  ενδέχεται
               πλήρως υδρογονωμένα έλαια δεν περι-                   να οδηγούν επίσης σε πτώση της HDL

               έχουν trans λιπαρά οξέα).                             (καλής) χοληστερόλης και να αυξάνουν

               Το φοινικέλαιο περιέχει 50% κορεσμένο                 τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, και
               λίπος, το οποίο είναι κακό για την υγεία              αυτό  συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο
               αφού συμβάλλει στον σχηματισμό αθη-                   στεφανιαίας νόσου.

               ρωματικής πλάκας. Άλλα έλαια με υψη-
               λή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπών                    συνολικά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την
               είναι τα έλαια που προέρχονται από: κα-               Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά την όσο

               ρύδα (92%), φοινικοπυρήνα (84%), ζωικό                το δυνατόν χαμηλότερη πρόσληψη κορε-
               βούτυρο (66%), βούτυρο κακάο (62%)                    σμένων λιπαρών και trans-λιπαρών ου-

               πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι στα τρό-                σιών.
               φιμα το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται                   Από τον Δεκέμβριο του 2014, η ευρω-
   98
               συνήθως  μαζί  με  άλλα  λίπη  και  έλαια             παϊκή νομοθεσία (κανονισμός (ΕΕ) αριθ.
               τα οποία -όλα μαζί- καθορίζουν τη σύν-                1169/2011) υποχρεώνει όλα τα μεμονω-
               θεση των λιπαρών οξέων του τελικού                    μένα έλαια που υπάρχουν στα τρόφιμα

               προιόντος  και τελικά τις επιπτώσεις στην             να αναγράφονται στην ετικέτα.
               υγεία. Όλα τα έλαια και τα λίπη περιέχουν              η υψηλή περιεκτικότητα του φοινικελαί-

               κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα.                   ου, σε κορεσμένα λίπη δικαιολογεί τον
                                                                     μετριασμό της χρήσης του, αλλά τα ση-

               δεν υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία                  μερινά επίπεδα κατανάλωσης φοινικέ-
               που αφορούν το φοινικέλαιο. η σχέση                   λαιου,  όπως  υποδηλώνουν  τα  στοιχεία

               μεταξύ διατροφής και υγείας πρέπει να                 της Γαλλίας (βλέπε έκθεση FFAS), δεν
               εξετάζεται σε ολόκληρη τη δίαιτα και όχι              αποτελούν πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας.
               σε μεμονωμένα είδη διατροφής. η υπέρ-                 Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

               βαση των συνιστώμενων δόσεων κορε-                    βασίζεται στο μέτρο και στην ποικιλία.
               σμένου λίπους - από οποιαδήποτε πηγή                  Από περιβαλλοντική και κοινωνική άπο-

               - είναι ανεπιθύμητη.                                  ψη, θα ήταν πιο σημαντικό να επικεντρω-
               η  χρήση φοινικέλαιου στη θέση των με-                θούμε στη βιώσιμη παραγωγή φοινικέ-

               ρικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων                    λαιου. η υποκατάσταση του φοινικέλαιου
               μειώνει την περιεκτικότητα των trans-                 με άλλα φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη θα
               λιπαρών σε τρόφιμα που παρασκευάζο-                   απαιτούσε τη χρήση περισσότερων εκτά-

               νται με αυτά τα έλαια. Τόσο κορεσμένα                 σεων για ισοδύναμη ποσότητα, πράγμα
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103