Page 93 - mag_23
P. 93
ΣΥντΑγΕΣ γΙΑ μΕγΑΛΑ ΑγΟΡΙΑ
αχλάδι
υλικά
• 2 ώριμα αχλάδια κομμένα σε κύβους λικέρ
• 1 λοβός βανίλιας (τους σπόρους)
• 250 ml Metaxa, ή τσίπορο, ή βότκα
• 250 ml σιρόπι ζάχαρης (αναλογία 1/1)
ΕκτΕλΕση
τοποθετούμε τα κομματάκια από το ένα αχλάδι και τους σπόρους βανίλιας σε ένα αποστειρωμέ-
νο βάζο και συμπληρώνουμε με τα 250 ml Metaxa. Φυλάμε το βάζο σε ένα δροσερό και σκιερό
μέρος για 7 μέρες, ανακινώντας το κάθε μέρα.
η
την 8 μέρα, ψιλοκόβουμε το δεύτερο αχλάδι, το προσθέτουμε στο κρύο σιρόπι ζάχαρης και
βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και φήνουμε να σιγοβράσει για
άλλα 10 λεπτά. μόλις κρυώσει το προσθέτουμε στο βάζο. Φυλάμε το μείγμα σε ένα σκιερό και
δροσερό μέρος για άλλες 2 μέρες, ανακινώντας κάθε μέρα.
σουρώνουμε το μείγμα πιέζοντας τα φρούτα να φύγουν όλα τα υγρά και φιλτράρουμε
μέσα από φίλτρο καφέ ή τουλπάνι 2 φορές, ή μέχρι το λικέρ μας να γίνει διαυγές.
93
αχλαδι & τεχνη
Κατά στη βενετσιάνικη αναγεννησιακή τέχνη, το αχλάδι απαντάται συχνά ως σύμβολο της Πα-
ναγίας και του Θείου Βρέφους, κατόπιν μιας ερμηνείας του Μπερνάρντο ντι Κιαραβάλε, πως
η γλυκύτητα της γεύσης συμβολίζει τη γλυκύτητα του στόματος και της καρδιάς, που αποτελούν,
σύμφωνα με τον Άγιο Μποναβεντούρα, χαρίσματα των σοφών.
οτ ά ν πινουμ Ε δ Ε ν οδηγουμ Ε !