Page 79 - mag_21
P. 79

από το magaz!ne








                                                                                            ύμφωνα με τον πιο γνω-
                                                                                            στό θρύλο, το 15ο αιώ-
                                                                                    Σ να, στην Αυλή του Δούκα
                                                                                    του Μιλάνου Λουδοβίκου Μα-
                                                                                    ρία Σφόρτσα, ζούσε ο Ουγκέ-
                                                                                    το, ένα νεαρός που φρόντιζε τα
                                                                                    γεράκια του άρχοντα. Και ερω-
                                                                                    τεύτηκε την ωραία κόρη ενός
                                                                                    φούρναρη, την Αδαλγίσα. Όταν
                                                                                    ο φούρναρης αντιμετώπισε δι-
                                                                                    άφορες επαγγελματικές ατυχίες
                                                                                    και η Αδαλγίσα αναγκάστηκε να
                                                                                    κάνει όλη τη σκληρή δουλειά, ο
                                                                                    Ουγκέτο προσφέρθηκε να βοη-
                                                                                    θήσει και επειδή φαίνεται πως
                                                                                    ήταν δημιουργικός, πρόσθεσε
                                                                                    βούτυρο στο ψωμί  –που για
                                                                                    να το αγοράσει πούλησε δύο
                                                                                    από το ωραιότερα γεράκια του
                                                                                    (ερωτευμένος ήταν!)– και μετά
                                                                                    ζάχαρη, και μετά ζαχαρωμένα
                                                                                    φρούτα και αυγά και, τέλος,                 79
                                                                                    μια παραμονή Χριστουγέννων,
                                                                                    πρόσθεσε σταφίδες. Η επιτυχία
                                                                                    ήταν τεράστια, ο Ουγκέτο και
                                                                                    η Αδαλγίσα παντρεύτηκαν και
                                                                                    από τότε όλος ο κόσμος τρώει
                                                                                    το ωραίο γλυκό του ερωτευμέ-
                                                                                    νου Ουγκέτο.
                                                                                    Ένας άλλος θρύλος λέει πως
                                                                                    κάποια παραμονή Χριστουγέν-
                                                                                    νων ο μάγειρας του Δούκα του
                                                                                    Μιλάνου Λουδοβίκου Μαρία
                                                                                    Σφόρτσα ανακάλυψε έντρομος
                                                                                    ότι το γλυκό που είχε ετοιμά-
                                                                                    σει για τους καλεσμένους, είχε
                                                                                    καεί. Την κατάσταση έσωσε ο
                                                                                    Τόνι, ένας μικρός παραγιός,
                                                                                    που  είχε  φτιάξει  με  όσα  υλικά
                                                                                    είχαν περισσέψει του μάγειρα
                                                                                    ένα γλυκάκι γι’ αυτόν και τους
                                                                                    φίλους του, προσθέτοντας βού-
                                                                                    τυρο, αυγά και ζάχαρη. Ο δού-
                                                                                    κας και οι καλεσμένοι του εν-
                                                                                    θουσιάστηκαν και το «ψωμί του
                                                                                    Τόνι» («Ιl pane del Toni», στα
                                                                                    ιταλικά) που έγινε γρήγορα το
                                                                                    κοσμαγάπητο Πανετόνε.
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84