Page 78 - mag_21
P. 78
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
πανετόνε
ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟ
ΤΣΟΥΡΈΚΙ
ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
υλικά
• 2 κουταλιές κονιάκ • 1/2 κούπας κορνφλάουρ
• 1 κούπα γάλα • 1/3 κούπας ψημένα αμύγδαλα
• 1 κομμάτι μαγιά • 1/3 κούπας ξερά βερύκοκα σε κύβους
(όσο το σπιρτόκουτο) • 1/4 κούπας σταφίδες
• 2+1/4 κούπας αλεύρι μαλακό • 1/3 κούπας χουρμάδες
• 2 αυγά • 1/3 κούπας αποξηραμένα φρούτα
• 1/4 κούπας λευκή ζάχαρη (πορτοκάλι, κίτρο, λεμόνι)
• 1/4 κούπας βούτυρο μαλακωμένο • 1 κουταλιά νερό
• 1/2 κουταλάκι αλάτι • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
78
εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τους χουρμάδες κομμένους, τα ξερά βερύκοκα και
το κονιάκ και τα αφήνουμε για λίγη ώρα.
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα. Προσθέτουμε 1+1/2 κούπα αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το
1 αυγό και το αλάτι κι αρχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ.
Βάζουμε το κορνφλάουρ, τα αμύγδαλα, τα ξερά φρούτα, που τα ποτίσαμε κονιάκ, και το υπόλοιπο
αλεύρι. Το ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή που να μπορεί να δουλεύεται με το
χέρι και να μην κολλάει πολύ.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε μέχρι να γίνει μαλακή κι ελαστι-
κή. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Την τοποθεούμε σε μπολ καλά λαδωμένο και
λαδώνουμε και το ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μια κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να
διπλασιαστεί (1,5 ώρα περίπου).
Παίρνουμε μια φόρμα για panettone (ίδια φόρμα που φτιάχνουμε το σουφλέ) και τη βουτυρώνου-
με καλά.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη τη δουλεύουμε ξανά για 1-2 λεπτά. Της δίνουμε σχήμα μπάλας και
την τοποθετούμε στη φόρμα. Την πατάμε ελαφρώς ώστε να πιάσει όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Ξανασκεπάζουμε για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (1+1/4 ώρες).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλεί-
φουμε την επιφάνεια του panettone με πινέλο. Ψήνουμε για 50 λεπτά. Αν αρπάξει η επιφάνεια την
καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Όταν την βγάλουμε τη πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σα χιονισμένο βουνό!