Page 67 - mag_21
P. 67

από τη Γεωργία Δουκοπούλου

                                                                                       Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


               •   Καταναλώστε ωμά, βραστά ή ψητά
                   λαχανικά, σε απεριόριστη ποσότητα.                                         tips

               •   Επιλέξτε αρτοσκευάσματα, δημητρια-
               •   Προτιμήστε γάλα και γιαούρτι χαμη- διατροφής
                   κά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.


                   λής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

               •   Χρησιμοποιήστε ελεύθερα λεμόνι,

                   ξύδι, μπαχαρικά και μουστάρδα.

               •   Μειώστε την ημερήσια κατανάλωση
                   ελαιόλαδου και αποφύγετε το ζωικό
                   βούτυρο και τη μαργαρίνη.
















                                                                                                                                67

























                 Α  •  Williams,  C.J.,  Minicucci,  D.,  Kouides,R.,  Levesque,  C.S.,  Chirkov,V.,  Ryan,R.,  Deci,  E.,  (2001).  Self-
                    determination, smoking, diet and health. Health Education Research, Vol.17(5), pp.512-521
                 Ι
                    •  Coakley, E. H., Rimm, E. B., Colditz, G., Kawachi, I., Willett, W., (1998). Predictors of weight change in men:
                 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦ  •   Margetts, M., Jackson, A., (1993). Interactions between people's diet and their smoking habits: the dietary
                    Results from the health professionals follow-up study. International journal of obesity, Vol.22(2), pp.89-96
                    •  Wilson, D., Smith, B., Speizer, I., Bean, M., Mitchell, K., Uguy, S., Fries, E., (2005). Differences in food intake
                    and exercise by smoking status in adolescents. Preventive Medicine, Vol. 40(6), pp. 872-879

                    and nutritional survey of British adults. Journal List BMJ, Vol.307(6916), pp. 1381-1384
                    •  Maccoby,N.,  Farquhar,  J.,  (1975).  Communication  for  Health:  Unselling  Heart  Disease.  Journal  of
                    Communication, Vol.25(3), pp. 114-126
                    •  Chow, C., Jolly, S., Melacini, P., Fox, K., Anand, S., Yusuf, S., (2010). Association of Diet, Exercise, and
                    Smoking Modification With Risk of Early Cardiovascular Events After Acute Coronary Syndromes. Epidemiology
                    and Prevention, Vol.121(6), pp.750-758
                    •  Hjermann, I., I Holme, I., Byre, V., Leren, P., (1981). Effect of diet and smoking intervention on the incidence
                    of coronary heart disease: Report from the Oslo Study Group of a Randomised Trial in Healthy Men. The Lancet,
                    Vol.318(8259), pp. 1303-1310
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72