Page 67 - mag_21
P. 67
από τη Γεωργία Δουκοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
• Καταναλώστε ωμά, βραστά ή ψητά
λαχανικά, σε απεριόριστη ποσότητα. tips
• Επιλέξτε αρτοσκευάσματα, δημητρια-
• Προτιμήστε γάλα και γιαούρτι χαμη- διατροφής
κά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
λής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
• Χρησιμοποιήστε ελεύθερα λεμόνι,
ξύδι, μπαχαρικά και μουστάρδα.
• Μειώστε την ημερήσια κατανάλωση
ελαιόλαδου και αποφύγετε το ζωικό
βούτυρο και τη μαργαρίνη.
67
Α • Williams, C.J., Minicucci, D., Kouides,R., Levesque, C.S., Chirkov,V., Ryan,R., Deci, E., (2001). Self-
determination, smoking, diet and health. Health Education Research, Vol.17(5), pp.512-521
Ι
• Coakley, E. H., Rimm, E. B., Colditz, G., Kawachi, I., Willett, W., (1998). Predictors of weight change in men:
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦ • Margetts, M., Jackson, A., (1993). Interactions between people's diet and their smoking habits: the dietary
Results from the health professionals follow-up study. International journal of obesity, Vol.22(2), pp.89-96
• Wilson, D., Smith, B., Speizer, I., Bean, M., Mitchell, K., Uguy, S., Fries, E., (2005). Differences in food intake
and exercise by smoking status in adolescents. Preventive Medicine, Vol. 40(6), pp. 872-879
and nutritional survey of British adults. Journal List BMJ, Vol.307(6916), pp. 1381-1384
• Maccoby,N., Farquhar, J., (1975). Communication for Health: Unselling Heart Disease. Journal of
Communication, Vol.25(3), pp. 114-126
• Chow, C., Jolly, S., Melacini, P., Fox, K., Anand, S., Yusuf, S., (2010). Association of Diet, Exercise, and
Smoking Modification With Risk of Early Cardiovascular Events After Acute Coronary Syndromes. Epidemiology
and Prevention, Vol.121(6), pp.750-758
• Hjermann, I., I Holme, I., Byre, V., Leren, P., (1981). Effect of diet and smoking intervention on the incidence
of coronary heart disease: Report from the Oslo Study Group of a Randomised Trial in Healthy Men. The Lancet,
Vol.318(8259), pp. 1303-1310