Page 99 - mag_123
P. 99
το κρεμμύδι, την πιπεριά και το συνηθισμένα.
σέλινο στην κατσαρόλα. Σοτάρετε Στα αρχεία των αφηγήσεων για
για 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο τους σκλάβους, οι πρώην σκλάβοι
και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Αφροαμερικανοί από τη Λουιζιάνα
• Προσθέτουμε τον ζωμό, τα έφτιαχναν jambalaya ως γεύμα με
καρυκεύματα, το ωμό ρύζι και το ρύζι, χοιρινό ή κοτόπουλο, κόκκινη
μαγειρεμένο λουκάνικο: Ρίχνουμε πιπεριά, κρεμμύδι, λίγδα, αλάτι
τις λιωμένες ντομάτες, την πάπρικα, και πιπέρι. Οι μαύροι Αμερικανοί
το θυμάρι, τη ρίγανη, το πιπέρι προσάρμοσαν τα δυτικοαφρικανικά
καγιέν και αλατοπιπερώνουμε κατά πιάτα στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες
βούληση. χρησιμοποιώντας συστατικά της
• Αφήνουμε το μείγμα να βράσει Βόρειας Αμερικής. Αυτά τα γεύματα
ελαφρά σε μέτρια προς δυνατή παρασκευάζονταν για να επιβιώσουν
φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κατά την εποχή της δουλείας.
σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι Υπάρχει κάποια λαογραφία που
να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 20-25 ισχυρίζεται ότι η jambalaya 99
λεπτά. Προσθέτουμε λίγο επιπλέον προέρχεται από τη Γαλλική Συνοικία
ζωμό, αν χρειάζεται. της Νέας Ορλεάνης, στον αρχικό
• Προσθέτουμε τις γαρίδες και τομέα. Μερικοί μελετητές μαγειρικής
ανακατεύουμε σκεπάζουμε την υποστηρίζουν ότι μπορεί να ήταν μια
κατσαρόλα και συνεχίζουμε το τοπική εκδοχή του ισπανικού πιάτου
μαγείρεμα μέχρι να μαγειρευτούν οι παέγια με ρύζι .
γαρίδες, περίπου 4-5 λεπτά. Η γαλλική επιρροή ήταν ισχυρή
• Ολοκληρώνουμε με το μαγειρεμένο στη Νέα Ορλεάνη και τα ιθαγενή
κοτόπουλο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπαχαρικά από τη Λουιζιάνα, την
και τον μαϊντανό. ακτή του Κόλπου και την Καραϊβική
μπορεί να μετέτρεψαν αυτό το πιλάφι
ή παέγια σε ένα μοναδικό πιάτο
Ή ιστορία της Jambalaya υποδηλώνει του Νέου Κόσμου. Όπως εξηγεί η
μια δυτικοαφρικανική επιρροή. συγγραφέας και καθηγήτρια Τζούντιθ
Το ρύζι ήταν και είναι ένα παραδοσιακό Κάρνεϊ: «...η jambalaya προέκυψε
βασικό είδος στη Δυτική Αφρική, όπου από το μαγείρεμα ωμού ρυζιού στο
τα πιάτα με ανάμεικτο ρύζι σε μια ζωμό στιφάδου που αποτελείται από
κατσαρόλα, όπως το thiéboudienne, συστατικά από πολλές πολιτιστικές
το benachin ή το ρύζι Jollof, ήταν κληρονομιές».

